Hut (woning)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de gelijknamige toponiem, zie Hut (toponiem)
Hutten in Noorwegen
Traditionele hut van het Toda-volk in India
Beehive hut in Ierland

Een hut (ook: keet, kot of stulp(je)) is een primitieve, kleine woning of schuilplaats gebouwd met eenvoudige middelen en meestal opgetrokken uit natuurlijke materialen als leem, plaggen, bladertakken, stro of sneeuw.

Verschillende vormen[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger werden hutten vaak van plaggen gemaakt, de plaggenhutten of spitketen. Vaak bestonden deze uit niet meer dan een kuil in de grond, met op de rand een laag plaggen. Het dak was gemaakt van takken of planken die weer bedekt werden met plaggen.

In Ierland en Engeland zijn nog bijenkorfhutten (beehive huts) te vinden die vanaf de steentijd tot ongeveer het jaar 1000 werden gebouwd van platte stenen.

Een wigwam is een koepelvormige of kegelvormige 'hut' bij de Indianen, deze is bedekt met rietmatten of boombast (meestal berkenbast).

Een hut op een schip is de benaming van de verblijfplaats van de scheepsbemanning. Hij wordt ook wel kajuit genoemd. Een hut als aparte slaapkamer, bijvoorbeeld op een cruiseschip, kan voorzien zijn van een bad/douche en toilet.

Kinderen vinden het vaak leuk om een hut van takken te bouwen om daarin te spelen (kinderspel), bijvoorbeeld in een boomhut.

Achternamen[bewerken | brontekst bewerken]

De achternamen met kate (= keet, kot) zijn ook verwijzingen naar een kleine woning. Ook de plaatsnamen Cothen en Ulicoten bevatten verwijzingen naar kleine huizen. De achternaam Hitler alsmede varianten als Hiedler, Hutler en Hüttler betekenen eveneens 'hutbewoner'.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Hut op Wikimedia Commons.
Zoek hut op in het WikiWoordenboek.