Hydraulische vloeistof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een hydraulische vloeistof is een vloeistof die gebruikt wordt om energie of kracht(en) over te brengen, als doel op zich (bijvoorbeeld remvloeistof in een remleiding), of als onderdeel van een groter (regel)systeem (zie hieronder: 'Toepassingen').

De term verwijst naar het fysische doel en niet naar de chemische samenstelling van de hydraulisch aangewende vloeistof. Vloeistoffen die voor krachtoverbrenging gebruikt worden, zijn bijvoorbeeld: bis(2-ethylhexyl)ftalaat, tributylfosfaat, hexyleenglycol en 2-propoxyethanol.

Deze vloeistoffen moeten aan bepaalde fysische eigenschappen voldoen, afhankelijk van de toepassing. Die eigenschappen houden voornamelijk verband met: viscositeit, stolpunt, kookpunt, dichtheid, samendrukbaarheid, vlampunt en eigenschappen in verband met het tegengaan van corrosie van de materialen waarmee de gebruikte vloeistof in contact komt.

De benaming ´hydraulische vloeistof´ (zie 'hydraulica' voor de woordafleiding) is eigenlijk een pleonasme, maar wordt in de techniek veel gebruikt.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]