Hymenium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 20 jul 2017 om 19:33. (2 bron(nen) gered en 0 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.4.2))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het hymenium is de weefsellaag op het hymenofoor van een schimmel vruchtlichaam waarin de cellen zich ontwikkelen tot basidie of sporenzakjes om spore te kunnen produceren. In sommige soorten veranderen alle cellen in het hymenium in basidia of asci; in andere soorten verandert een deel van de cellen in steriele cellen zoals cystidia (basidiomycetes) of parafyses (Pezizomycotina). Deze cellen zijn vaak kenmerkend bij de microscopische identificatie.

Het subhymenium bestaat uit de dragende schimmeldraad waarvanuit de cellen van het hymenium groeien. Daaronder bevindt zich de hymenophoral trama het hyphae dat het merendeel uitmaakt van het hymenofoor.

De positie van het hymenium is traditioneel het eerste kenmerk dat gebruikt wordt in de classificatie en identificatie van paddenstoelen.

Oppervlakte

Externe links

Referenties

  • Régis Courtecuisse, Bernard Duhem : Guide des champignons de France et d'Europe (Delachaux & Niestlé, 1994-2000). ISBN 2-603-00953-2