Hyperborea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor het hiernaar genoemde muziekalbum van Tangerine Dream, zie Hyperborea (album).

Hyperborea of Hyperboria (Grieks: Ὑπερβορέα, 'aan de andere kant van het Noorden') was volgens de traditie van de Griekse mythologie het land van de Hyperboreeërs, een mythisch volk dat in het verre noorden van Griekenland woonde. Dit land was perfect, met 24 uur per dag zonneschijn.

De Grieken dachten dat Boreas, de god van de noordenwind, in Thracië woonde, en daarom was Hyperborea een ongedefinieerde natie in de noordelijke gebieden van Europa en Azië. Alleen Apollo, als enige van de Twaalf Olympiërs, werd vereerd door de Hyperboreanen: tijdens de winter verbleef hij bij hen. Van de zijde van de Hyperboreeërs werden mysterieuze geschenken verzonden, verpakt in stro, die eerst bij Dodona terechtkwamen en vandaar doorgegeven werden van volk op volk totdat ze terechtkwamen bij Apollo's tempel op Delos (Pausanias). Ook Theseus en Perseus bezochten de Hyperboreeërs.

Op Griekse landkaarten uit de tijd van Alexander de Grote wordt Hyperborea afwisselend afgebeeld als een schiereiland of eiland, geplaatst voorbij Frankrijk, maar zowel in noordelijke als westelijke omvang groter. Blijkbaar is Hyperborea een gecombineerd idee van huidig Groot-Brittannië en Noorwegen/Zweden. Andere beschrijvingen plaatsten het ongeveer in de richting van de Oeral.

Het opmerkelijke aan Hyperborea is dat het één van een aantal terrae incognitae was van de Grieken en de Romeinen, waar Plinius en Herodotus, alsook Vergilius en Cicero, verslag doen van een volk dat leeftijden behaalde tot 1000 jaar en genoten van levens in complete gelukzaligheid. Volgens Herodotus (4.13) leefden de Hyperboreeërs voorbij de Arimaspi en werden ze bezocht door Aristeas, van wie men zegt dat hij een gedicht in hexameters over hen geschreven heeft (nu verloren gegaan). Hesiodus noemt de Hyperboreeërs, volgens Herodotus, "en Homerus ook in de Epigonoi, als dat werkelijk van zijn hand is". Bovendien zou de zon slechts één keer per jaar opkomen en ondergaan in Hyperborea. Grote hoeveelheden goud bevonden zich daar, bewaakt door griffioenen.

Net als met andere van dit soort legendes kunnen sommige details in overeenstemming gebracht worden met moderne kennis. Ten noorden van de poolcirkel schijnt 's zomers de zon 24 uur per dag. Aan de noordpool komt de zon slechts één keer per jaar op en gaat slechts één keer per jaar onder – waarschijnlijk de oorzaak van de foutieve conclusie dat een "dag" voor zo'n persoon een jaar lang duurt, en waardoor duizend dagen leven gelijk zou staan aan duizend jaar leven.

Abaris en Ilithyia zijn Hyperboreeërs.

Volgens de theosofie[bewerken]

Volgens de theosofie, in 1888 uiteengezet in de Geheime Leer van H.P. Blavatsky, was Hyperborea een continent tijdens het Devoon, Carboon en Perm van het Primair, dat voorafging aan het continent Lemurië uit het Secundair. Hyperborea werd voorafgegaan door 'het onvergankelijke Heilige Land', dat zoals de naam zegt nooit verging. De theosofie beschrijft een andere chronologie dan tegenwoordig wordt gehanteerd en geeft dit Primair grofweg 103.040.000 jaar van 148.800.000 tot 45.760.000 jaar geleden.[1][2] Het continent Hyperborea ging net als Atlantis door water ten onder. Atlantis bestond in het Tertiair en tegenwoordig leven we (volgens de theosofie sinds 1.600.000 jaar) in het Kwartair op het 'vijfde' continent (Amerika, Europa en Klein-Azië).

Wetenswaardigheden[bewerken]

De term "Hyperboreeër" wordt heden ten dage soms gebruikt als aanduiding van iemand die in een koud klimaat leeft. Het classificatiesysteem van de Library of Congress bevat een subklasse "Hyperboreaanse talen" als aanduiding van al de, linguïstisch gesproken ongerelateerde, talen van volken die in de Arctische gebieden wonen, zoals de Inuit.

Heinrich Himmler en andere nazi's hadden de overtuiging dat het "Arische ras" uit een mythische noordelijke provincie genaamd "Hyperborea" stamde.[3] Het woord wordt ook gebruikt door Russische nationalistische bewegingen als aanduiding voor etnische Russen als een Arisch ras (anders dan Joden, die als verdringers gezien worden).[4]

Hyperborea is ook de naam van een fictief continent waar een deel van de verhalen van Clark Ashton Smith zich afspeelt.

Zie ook[bewerken]