Hypergamie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hypergamie is de neiging om een partner te zoeken die seksueel of qua status hoger staat dan zichzelf: mannen zullen een mooiere vrouw zoeken (zij het dat sommige mannen een echtgenote die in maatschappelijk aanzien en fortuin ver boven hen staat zoeken, om hun ambities beter te kunnen bevredigen); vrouwen zoeken een man wiens maatschappelijke status hoger is dan de hunne. Dit kan ook op voortplantingsgebied, waarbij mannen eerder voor een jonge vrouw zullen kiezen omdat deze vruchtbaarder is. En vrouwen eerder voor een oudere man omdat deze heeft laten zien dat hij sterk is en financiële zekerheid bezit.

Hypergamie is beschreven door de Amerikaanse schrijver en politicus Gore Vidal. Het is een vooral Amerikaans fenomeen dat dankzij de feministische emancipatie sinds de late jaren 60 blootgelegd werd in het Westen.

Het woord hypergamie is afgeleid van het oud-Griekse hýper ("over") en gámos ("huwelijk") en wordt in de antropologie en sociologie als begrip gebruikt voor een verhouding die sociale barrières breekt. In de literatuur worden vooral verhoudingen van het type "Prins en Prinses leefden nog lang en gelukkig" beschreven in traditioneel monogame trant.

Het tegenovergestelde van hypergamie is hypogamie.

Wetenschappelijk onderzoek uit 2013 liet zien dat, gemiddeld genomen, vrouwen vaker een man kiezen om rijkdom en status. Mannen kiezen op hun beurt liever een aantrekkelijke vrouw. In de Verenigde Staten werd aan 1134 mensen gevraagd of zij zouden trouwen voor geld. Ongeveer de helft van de vrouwen in de twintig zou daar serieus over nadenken, mits de man in kwestie wel minimaal tweeënhalf miljoen dollar (ongeveer 1,7 miljoen euro) zou bezitten. Ook zou 71% van de twintigers in het onderzoek verwachten binnen enkele jaren te scheiden van hun rijke man.[1]

Bij een grondig onderzoek met de verzamelde en geanalyseerde gegevens van de datingapp Tinder in 2015, kwam naar buiten dat de onderste 80% van de mannen (qua aantrekkelijkheid) strijden om de onderste 22% van de vrouwen en de beste 78% van de vrouwen strijden om de top 20% van de mannen. Bovendien werd vastgesteld dat een man met een 'gemiddelde aantrekkelijkheid' zou worden 'gewaardeerd' door ongeveer 0,87% (1 op 115) van de vrouwen op Tinder.[2]

Voorbeelden van hypergamie[bewerken]

  • Uitgaan voor golddiggers: top 10 café’s waar rijke mannen komen. datinginsider.nl (7 april 2013). Geraadpleegd op 6 april 2019.
  • (en) Tinder Experiments II: Guys, unless you are really hot you are probably better off not wasting your time on Tinder — a quantitative socio-economic study. Medium (24 maart 2015). Geraadpleegd op 6 april 2019.