Hypergamie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hypergamie is de neiging om een partner te zoeken die seksueel of qua status hoger staat dan zichzelf: mannen zullen een mooiere vrouw zoeken (zij het dat sommige mannen een echtgenote die in maatschappelijk aanzien en fortuin ver boven hen staat zoeken, om hun ambities beter te kunnen bevredigen); vrouwen zoeken een man wiens maatschappelijke status hoger is dan de hunne. Dit kan ook op voortplantingsgebied, waarbij mannen eerder voor een jonge vrouw zullen kiezen omdat deze vruchtbaarder is. En vrouwen eerder voor een oudere man omdat deze heeft laten zien dat hij sterk is en financiële zekerheid bezit.

Hypergamie is beschreven door de Amerikaanse schrijver en politicus Gore Vidal. Het is een vooral Amerikaans fenomeen dat dankzij de feministische emancipatie sinds de late jaren 60 blootgelegd werd in het Westen.

Het woord hypergamie is afgeleid van het oud-Griekse hýper ("over") en gámos ("huwelijk") en wordt in de antropologie en sociologie als begrip gebruikt voor een verhouding die sociale barrières breekt. In de literatuur worden vooral verhoudingen van het type "Prins en Prinses leefden nog lang en gelukkig" beschreven in traditioneel monogame trant.

Het tegenovergestelde van hypergamie is hypogamie.

Voorbeelden van hypergamie[bewerken]