Hypertrichose

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Hypertrichose
Coderingen
ICD-10 L68, Q84.2
ICD-9 704.1757.4
OMIM 135400
DiseasesDB 20886
MedlinePlus 003148
eMedicine article/1072031
MeSH D006983
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Hypertrichose is een medische term om het aanwezig zijn van overbeharing aan te duiden. Het wordt vooral veroorzaakt door medicatie of erfelijkheid. In veel gevallen is er sprake van een bovengemiddelde haargroei die weliswaar ongewenst is, maar valt binnen de normale variatie binnen de soort Homo sapiens. Bij extreme gevallen van hypertrichose wordt ook wel de term "weerwolfsyndroom" gebruikt. Als een vrouw overbeharing vertoont in een mannelijk patroon, wordt dit hirsutisme genoemd.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Wat is hypertrichose?[bewerken | brontekst bewerken]

Hypertrichose is een aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige haargroei op delen van het lichaam waar normaal gesproken geen of weinig haar aanwezig is. Het kan overal op het lichaam voorkomen, inclusief het gezicht, de borst, de rug, de armen en de benen. Hypertrichose kan zich op elke leeftijd ontwikkelen en kan zowel mannen als vrouwen treffen.

Soorten hypertrichose[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee soorten hypertrichose: aangeboren hypertrichose en verworven hypertrichose.

  1. Aangeboren hypertrichose: dit is een zeldzame vorm van hypertrichose die bij de geboorte aanwezig is. Het wordt vaak geassocieerd met andere aangeboren afwijkingen.
  2. Verworven hypertrichose: dit is de meest voorkomende vorm van hypertrichose en ontwikkelt zich later in het leven als gevolg van medicijnen, hormonale onevenwichtigheden, auto-immuunziekten of andere oorzaken.

Hypertrichose en hirsutisme[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel hypertrichose en hirsutisme beide worden gekenmerkt door overmatige haargroei, is er een belangrijk verschil tussen de twee. Hirsutisme verwijst naar mannelijke haargroei bij vrouwen, die wordt veroorzaakt door een teveel aan mannelijke hormonen in het lichaam. Hypertrichose daarentegen verwijst naar overmatige haargroei onafhankelijk van hormonale onevenwichtigheden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hypertrichosis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.