Klein klauwtjesmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hypnum pallescens)
Hypnum pallescens
Klein klauwtjesmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida (Bladmossen)
Orde:Hypnales
Familie:Hypnaceae
Geslacht:Hypnum
Soort
Hypnum pallescens
(Hedw.) P.Beauv. (1805)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hypnum pallescens op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het klein klauwtjesmos (Hypnum pallescens) is een soort mos van de klasse Bryopsida (bladmossen).

Het is een soort van het Noordelijk halfrond die vrijwel uitsluitend op bomen en rotsen groeit. De soort is in België en Nederland zeer zeldzaam.

Etymologie en naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

  • Synoniem: Hypnum pallescens var. protuberans (Bridel) Lesquereux & James, Hypnum reptile Michaux, Leskea pallescens Hedwig, Stereodon pallescens (Hedwig) Mitten
  • Duits: Blassgelbes Schlafmoos

De botanische naam Hypnum is afkomstig van de Oudgriekse mythologische figuur Hypnos, de personificatie van de slaap, omwille van het eertijdse gebruik van het mos als kussen- en matrasvulling. De soortaanduiding pallescens komt uit het Latijn en betekent 'verblekend'.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het klein klauwtjesmos vormt kleine, stugge matten, met liggende stengels, tot 5 cm lang, onregelmatig vertakt, stevig aan het substraat verankerd door talrijke rizoïden. De stengelblaadjes zijn grijsgroen tot bruin, tot 1,1 mm lang, sterk gekromd, naar een korte spits versmallend.

Het sporenkapsel of sporogoon is tot 2,3 mm lang, van halfrond tot cilindrisch, horizontaal of schuin op een gladde, tot 1,5 cm lange, geelbruine tot donkerbruine steel. Het kapsel wordt afgesloten door een kegelvormig operculum.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Het klein klauwtjesmos groeit in België en Nederland bijna uitsluitend als epifyt op basenarme schors, bij voorkeur op de voet van eiken, in zeer vochtige bossen. Verder ook op silicaatrijke rotsen.

Verspreiding en voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Het klein klauwtjesmos komt voor in gematigde en koude streken van het Noordelijk Halfrond. In België en Nederland is het uiterst zeldzaam.

Verwante en gelijkende soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het klein klauwtjesmos kan, wanneer sporofyten aanwezig zijn, onderscheiden worden van het zeer variabele gesnaveld klauwtjesmos (H. cupressiforme) en van het bosklauwtjesmos (H. andoi) door het kegelvormige operculum.