Hypothese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige begrip uit de statistiek, zie Hypothese (statistiek)

Een hypothese (Grieks: ὑπόθεσις [hupóthesis] = veronderstelling) is in de wetenschap een stelling die (nog) niet bewezen is en dient als het beginpunt van een theorie, een verklaring of een afleiding.

Het is mogelijk zeer veel aanwijzingen te verzamelen die een hypothese steunen, maar één enkel negatief uitvallend experiment is voldoende om de hypothese te ontkrachten. Volgens onder andere Karl Popper moet een wetenschappelijke hypothese daarom falsifieerbaar zijn: er moeten experimenten denkbaar zijn die de hypothese onderuit zouden halen als de uitkomsten van dat experiment in strijd zijn met de hypothese. Voor heel wat hypothesen is de wetenschap niet ver genoeg gevorderd om experimenteel volledig uitsluitsel te kunnen geven over het waarheidsgehalte van de hypothesen.

De 'nulhypothese' in de statistiek is een veronderstelling over (één of meer parameters van) een kansverdeling, waarvan men de juistheid betwijfelt. Door middel van een statistische toets wordt de juistheid onderzocht door te trachten met statistische gegevens in de vorm van een steekproef het tegendeel aan te tonen.

Het woord hypothese wordt ook gebruikt in de zin van 'veronderstelling, aanname'.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek hypothese op in het WikiWoordenboek.