Hyundai Pony

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
eerste generatie
tweede generatie

De Hyundai Pony was de kleine auto die Hyundai tussen 1975 en 1994 produceerde. In 1979 kwam de Pony in Nederland en België op de markt, als vierdeurs sedan en vijfdeurs stationwagon. Een pick-up was eveneens leverbaar, desgewenst met polyester huif. In 1981 volgde nog een driedeurs hatchback. In plaats van de sedan verscheen in 1982 een vijfdeurs hatchback, met een gemoderniseerd uiterlijk. Ook de pick-up kreeg een facelift.

In 1985 werd de reeks opgevolgd door de Pony XP, waarbij in plaats van de achterwielen de voorwielen werden aangedreven. De carrosserie was wederom een ontwerp van Giorgetto Giugiaro. Aanvankelijk was alleen een vijfdeurs hatchback leverbaar, later volgden een vierdeurs sedan met separate kofferbak, en een driedeurs hatchback. Een pick-up en stationwagon waren niet meer leverbaar. Deze generatie van de Pony werd in sommige delen van de wereld uitgebracht als de Hyundai Excel.

Eind 1989 kreeg de sedan nieuw plaatwerk en kreeg deze ook in de Benelux de naam Excel, enkele maanden later kreeg ook de Pony een nieuwe carrosserie.

Na nog een bescheiden facelift voor modeljaar 1992 werden de Pony en Excel in 1994 opgevolgd door de Accent, in Nederland echter weer Excel geheten.