Naar inhoud springen

Hyundai Santa Fe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hyundai Santa Fe
2007 Hyundai Santa Fe
Productiejaren 2001-heden
Klasse crossover SUV
Opvolger nog in productie
Concurrenten o.a. Toyota RAV4, Honda CR-V, Mitsubishi Outlander
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Hyundai Santa Fe is een zogenaamde crossover SUV, gebaseerd op het platform van de Hyundai Sonata. De Santa Fe werd in 2001 als Hyundai's eerste SUV geïntroduceerd. De auto betekende een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Hyundai, aangezien de auto een groot succes werd op de Amerikaanse markt. In andere landen echter, zoals Australië, was de Santa Fe minder succesvol. Binnen het aanbod van SUV's van Hyundai, zit de Santa Fe qua grootte en klasse tussen de Tucson en de Terracan in.

Generaties[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste generatie (2001-2006)[bewerken | brontekst bewerken]

Met de lancering van de eerste generatie van de Santa Fe werd een SUV met een controversieel uiterlijk op de markt gebracht. Hoewel veelvuldig bekritiseerd, werd de auto een groot succes op de Amerikaanse markt. In de loop der tijd onderging het uiterlijk van de auto een aantal maal kleine veranderingen, zoals in 2005, toen o.a. nieuwe achterlichten en een veranderde grill werden doorgevoerd.

Tweede generatie (2006-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

De tweede generatie van de Santa Fe werd in 2006 gepresenteerd. Het nieuwe model laat het grillige uiterlijk van de eerste generatie vallen voor een wat meer alledaags uiterlijk.

Verschillende veiligheidskenmerken die bij de eerste Santa Fe ontbraken, of niet standaard gerekend werden, zijn bij deze tweede generatie standaard

Behalve een aantal uiterlijke veranderingen, kenmerkte de nieuwe Santa Fe zich ook door diverse vernieuwingen van het interieur.

Concurrentie[bewerken | brontekst bewerken]

De Santa Fe is uitgekomen, in een tijd dat de gehele wereld van de SUV's in opmars was. Over de gehele mondiale automarkt beschouwd, zijn de belangrijkste concurrenten van de auto de Toyota RAV4, de Honda CR-V en de Mitsubishi Outlander.