Hyves

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hyves
Hyves
Type Sociaalnetwerksite
Taal Nederlands
Engels
Registratie Verplicht en gratis
Gebruikers 10.000.000 (2010)
Eigenaar Telegraaf Media Groep (TMG)
Auteur(s) Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen
Opgericht 22 september 2004
Status Opgeheven, verder als Hyves Games
Link De site van Hyves Games
Portaal  Portaalicoon   Media

Hyves (naar beehives, Engels voor bijenkorven, uitgespr. haivz) was een Nederlandse sociaalnetwerksite, die begon op 22 september 2004. De eerste jaren groeide de site snel. Hyven werd een veelgebruikt woord in het Nederlands en werd daarom opgenomen in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal.[1] Vanaf 2010 verloor de site steeds meer bezoekers mede door de populariteit van het Amerikaanse Facebook. Op 2 december 2013 is Hyves gestopt als sociaalnetwerksite en ging verder als het spelletjesplatform Hyves Games.

Geschiedenis

2004

Op 8 juni 2004 lanceerden Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen de website Startphone.com. Op deze website konden smartphonegebruikers hun foto's en favoriete mobiele sites delen en goedkoper sms'en. Het startkapitaal werd verkregen met de verkoop van hun beleggerswebsite IEX.nl. De opkomst van sociale netwerken in de Verenigde Staten doen hun al snel besluiten het helemaal anders aan te pakken. Zo ontstond de sociaalnetwerksite Hyves. De spelling Hyves, in plaats van het Engelse goed gespelde Hives ("bijenkorven"), heeft te maken met het feit dat bij de benaming Hives werd geassocieerd met hiv. Om deze reden besloten de makers de i te veranderen in een y.

Per 22 september 2004 werden de leden van Startphone doorverwezen naar Hyves.nl.[2]

De eerste Hyvers waren voornamelijk familieleden en vrienden van de oprichters. Om de site populairder te maken ging men zich richten op studenten. De strategie om studenten aan het Hyven te krijgen werd gebaseerd op het boek The Tipping Point van Malcolm Gladwell. Gladwell beschrijft hierin hoe hypes zich verspreiden via zogenaamde 'connectors' (oftewel: mensen met veel contacten). De oprichters hebben veel contacten bij Amsterdamse studentenverenigingen en er worden een aantal 'connectors' uitgenodigd op het kantoor van Hyves. Het blijkt te werken, want begin december 2004 zijn er ongeveer 3000 Hyvers. De oprichters zijn echter nog niet tevreden. Aan het eind van het jaar wordt er een functie geïntroduceerd waarmee leden in één keer hun hele Hotmail-adresboek kunnen uitnodigen als vriend. Vanaf dat moment groeit Hyves exponentieel.

2005

Vanaf begin 2005 verdubbelt het ledenaantal bijna wekelijks. Hierdoor krijgt de site te maken met technische problemen, waardoor deze soms uren onbereikbaar is. Er worden investeringen gedaan om de bereikbaarheid van de site te verbeteren. In maart 2005 telt de site 100.000 leden en in juli 2005 wordt de 1 miljoen leden gepasseerd, waarvan ook veel leden in het buitenland.

2006

Op 14 februari wordt Hyver nummer 1.655.850 lid: PvdA'er Wouter Bos en zette daarmee een trend in.[3] Jan Peter Balkenende werd in mei 2006 lid van het sociale netwerk.[4]. Bos was echter niet het eerste hyvende Kamerlid. Bert Bakker van D66 en PvdA'er Mei Li Vos waren Bos al voorgegaan. Ook werd op Hyves 's werelds eerste chatdebat tussen lijsttrekkers georganiseerd.[5] Na de verkiezingen zwelt de Hyves-hype verder aan.

In 2006 wordt ook het verdienmodel "Goldmembership" gelanceerd. Voor circa 25 euro per jaar krijgen Goldmembers een reclamevrij profiel, een hogere vriendenlimiet en meer dan honderd extra smileys.

In mei 2006 maakte de politie bekend dat onder meer Hyves gebruikt werd bij het opsporen van verdachten. Het betreft hier alleen informatie die door de persoon in kwestie zelf op het profiel is geplaatst.[6]

2007

In maart 2007 bereikt Hyves de mijlpaal van 3 miljoen accounts. In december wordt de mijlpaal van 5 miljoen accounts bereikt, waarvan 4 miljoen Nederlanders zijn. Volgens de Quote is Hyves 50 miljoen waard. Hyves stoot Google van de troon als Nederlands meest bezochte website en wordt op 13 december 2007 benoemd tot de populairste Nederlandse site van 2007.[7]

2008

In april 2008 nemen Joop van den Ende en zijn zakenpartner Hubert Deitmers een groot belang in Hyves.[8] Doel is om uit te breiden naar het buitenland en om mobiele diensten aan te gaan bieden.

Hyves wordt wederom verkozen tot website van het jaar. Elke maand sneuvelen nieuwe records. In oktober worden 5 miljard pagina's bekeken, bijna 2,5 keer zoveel als in oktober 2007. En in de eerste tien maanden van 2008 zet Hyves in totaal tien miljoen euro om.

2009

In het eerste halfjaar van 2009 neemt het aantal pageviews toe met 40 procent tot 7 miljard per maand. Maar door de kredietcrisis krijgt Hyves ook te maken met dalende advertentieopbrengsten.

In juli 2009 wijzigde Hyves haar uiterlijk.[9] Het is rustiger, overzichtelijker en de profielfoto's zijn standaard vierkant.

Eind 2009 kreeg Hyves indirect kritiek van de toenmalige koningin Beatrix. Tijdens haar kersttoespraak had ze kritiek op het overmatige gebruik van sociale media.

2010

In april 2010 had Hyves zo'n 10 miljoen gebruikers. Dagelijks waren er ongeveer 3 miljoen unieke bezoekers.[10] Ondanks de perceptie dat Hyves vooral jonge leden heeft, verouderde de gebruikersgroep sneller dan hij verjongde.[11] De leeftijd van de gemiddelde Hyver was 30 jaar.[12]

In april 2010 werden Hyves Games en Hyves Afrekenen aangekondigd waarmee Hyvers via het sociale netwerk kunnen gamen en betalen. Hyves biedt vanaf de zomer van dat jaar ook mobiele applicaties aan voor het iPhone, Android, BlackBerry, Java aan en heeft daarnaast een mobiele versie van haar website.

Sinds 1 november 2010 is Hyves een volle dochter van de Telegraaf Media Groep (TMG). Hiervoor betaalde TMG 43,7 miljoen euro.[13]

2011

In augustus 2011 trok Facebook voor het eerst in Nederland meer unieke bezoekers dan Hyves.[14]

In september 2011 verlegde Hyves zijn koers van puur vriendennetwerk naar contentplatform, onder meer door het toevoegen van sociale nieuwsdienst Nu & Straks,[15] Eredivisie Voorspellen[16] en Hyves Hitradio.

2012

In mei 2012 had Hyves 9,8 miljoen Nederlandse accounts en een maandelijks bezoek van 5 miljoen Nederlanders.[17]

2013

Eigenaar Telegraaf Media Groep maakt in maart 2013 bekend 36 miljoen euro af te schrijven aan goodwill op Hyves, waardoor het bedrijf in 2012 flink verlies heeft gemaakt.[18]

In april 2013 werd hun pand te huur gezet.[19]

Medio augustus 2013 werd bekend dat Hyves zich nog tot het einde van 2013 kan bewijzen.[20] Op 31 oktober 2013 werd bekend dat Hyves per 2 december 2013 zou stoppen als sociaalnetwerksite en alleen het spelletjesgedeelte zou blijven.

Van 15 november tot en met 29 november 2013 konden bestaande Hyves gebruikers een aanvraag doen om hun profiel te downloaden. Gebruikers ontvangen voor 31 december 2013 een link om de content te downloaden.[21] Dit ging echter niet bij iedereen goed, waardoor verschillende mensen toch hun content zijn kwijt geraakt. Enkel accounts van mensen die actief games spelen op Hyves bleven bestaan en alleen die gebruikers kunnen na 2 december nog inloggen. Alle andere profielen werden verwijderd.

Op 2 december 2013 stopte Hyves. Het spelletjesgedeelte ging verder als Hyves Games.[22][22]

Hyves-profielen

Voor het maken van Hyves-profielen was geen kennis van HTML nodig. Deze konden eenvoudig worden opgebouwd door het invullen van vragenlijstjes en het uploaden van een of meerdere afbeeldingen. Op Hyves waren ook andere (gratis) diensten beschikbaar zoals een marktplaatsfunctie, games, een betaalsysteem (Hyves Afrekenen) en een optie om met oude klasgenoten in contact te komen. Bij dit laatste stelde Hyves het betere alternatief voor concurrent Schoolbank.nl te zijn. In november 2005 werd deze opmerking gewijzigd nadat Schoolbank met gerechtelijke stappen had gedreigd.

Privacy

Persoonlijke informatie kon voor iedereen zichtbaar zijn, afhankelijk van de instellingen. Om privacy te waarborgen, was het mogelijk om onderdelen van een profiel alleen beschikbaar te stellen aan vrienden en/of vrienden van vrienden (de zogenoemde 'connecties'), of om deze volledig onzichtbaar te maken. Om misbruik te voorkomen, konden gebruikers die de zichtbaarheid van hun profiel beperkt hadden (tot bijvoorbeeld voor vrienden en vrienden van vrienden), geen profielen van anderen bekijken waarvan de zichtbaarheid beperkter was ingesteld (bijvoorbeeld alleen voor vrienden).

Games

Op Hyves waren allerlei spellen beschikbaar, met enkele categorieën zoals: Social en Meiden. Tegenwoordig zijn deze spellen ondergebracht bij Hyves Games. Een onvolledige lijst van de Social Games op Hyves is hieronder weergegeven:

 • Army Attack
 • Celebrity Life
 • City Life
 • Dream Bear
 • Forest Story
 • Happy Harvest
 • Happy Harvest 3
 • Happy Pigs
 • Landleven
 • Millionaire City
 • Pet Party
 • Resort World
 • Woord tornado
 • World of Zombies

Smileys

Bij Hyves waren de smileys erg bekend. Veel mensen gebruikten ze in chatberichten, maar ze kwamen ook vaak voor in Krabbels, WWW's en Privé-berichten. Hyves maakte ze meestal zelf, hoewel de smiley :gum: door een kind gemaakt is.[23] Als Goldmember kreeg men toegang tot extra smileys, maar er waren ook verborgen smileys, zoals :romeo: en :partyanimal:.

Bronnen

 1. Merknamen in Van Dale-woordenboeken (31 augustus 2010)
 2. De opkomst en ondergang van Hyves: hoe heeft het zo ver kunnen komen?, Volkskrant.nl, 31 oktober 2013
 3. Politici ontdekken Hyves: Over Wouter Bos en zijn nieuwe mediagebruik. denieuwereporter.nl (5 april 2010)
 4. Jan Peter Balkenende nu ook op Hyves. Marketingfacts.nl (10 mei 2006)
 5. Politici kruisen degens digitaal op Hyves. Telegraaf.nl (27 mei 2010)
 6. Hyves.nl ook populair bij politie. Nu.nl (18 mei 2006)
 7. Hyves populairste site van 2007. Nu.nl (13 december 2007)
 8. Joop Van den Ende investeert miljoenen in Hyves. Marketingfacts (4 april 2008)
 9. Hyves lanceert nieuw design. Techzine (2 juli 2009)
 10. Hyves: dagelijks 350.000 mobiele gebruikers. Emerce.nl (11 juni 2010)
 11. Hyves veroudert sneller dan het verjongt. Hyped.nl (20 september 2009)
 12. De gemiddelde Hyver is 30 jaar. Hyves.nl (30 juni 2010)
 13. Hyves kostte bijna 44 miljoen euro (11 maart 2011)
 14. Facebook populairder dan Hyves
 15. Hyves: Nu & Straks
 16. HyvesL Eredivisie Voorspellen
 17. Marketingfacts.nl
 18. Hyves bezorgt Telegraaf Media Groep rode cijfers. Nu.nl (12 maart 2013)
 19. Kantoor Hyves te huur Funda, bezocht 13-4-2013
 20. Telegraaf neemt nog dit jaar besluit over Hyves z24, bezocht 15-8-2013
 21. Hyves laat gebruikers profiel downloaden, Nu.nl, 15 november 2013
 22. a b TMG staakt Hyves, doorstart als gamesportal, adformatie, 31 oktober 2013
 23. Delftse scholieren achter de schermen bij Hyves. vives.nl (18 oktober 2010)