Iñaki Urdangarin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Iñaki Urdangarín

Iñaki Urdangarín Liebaert, (Zumarraga, 15 januari 1968) is de echtgenoot van Cristina van Spanje, de jongste dochter van Juan Carlos I van Spanje en Sophia van Griekenland. Voor die tijd was hij een zeer succesvol handballer.

Hij is de zoon van een Bask en een Belgische vrouw, Claire Liebaert.

Handbal[bewerken]

Op achttienjarige leeftijd werd hij een professioneel handballer bij FC Barcelona Handbol. Hij speelde daar tot zijn "pensioen" in 2000. Hij werd de succesvolste handballer van Spanje en won meer dan 40 prijzen. Hij deed mee aan de Olympische Spelen in 1992, 1996 en 2000.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Tijdens de Olympische Spelen in 1996 leerde hij Cristina van Spanje kennen. Het stel trouwde op 4 oktober 1997. Ze hebben vier kinderen, allen geboren te Barcelona:

Beschuldiging van corruptie[bewerken]

Eind 2011 is er een onderzoek ingesteld naar Urdangarin in het kader van de zaak-Nóos, een afgeleide van de zaak-Palma Arena, in verband met vermeende corruptie. Op 10 november van dat jaar meldden de media dat hij inderdaad betrokken lijkt te zijn bij het wegsluizen van publiek geld via het instituto Nóos waar hij voorzitter van was.

Op 12 december worden alle formele afspraken van Urdangarin door het paleis van de koning afgezegd, met als reden dat zijn gedrag niet voorbeeldig zou zijn voor de koninklijke familie. Op 29 december wordt hij officieel ingesloten bij de zaak zaak-Palma Arena. Van 25 tot en met 27 februari legt hij een 22 uur durende verklaring af voor de rechtbank van Palma de Mallorca en uiteindelijk zou hij in maart 2012 officieel aangeklaagd worden[1].

Op 25 januari 2013 werd Iñaki Urdangarín van de website van het Spaanse koningshuis verwijderd.

Als echtgenoot van prinses Christina werd Urdangarin sinds zijn huwelijk aangesproken als Hertog van Palma de Mallorca, Grande van Spanje. Op 12 juni 2015 ontnam Koning Felipe VI zijn zuster de titel wegens de betrokkenheid van het paar bij het corruptieschandaal. Het strafproces tegen Urdangarin is op 11 januari 2016 begonnen.