IBM PC-compatibel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

IBM PC-compatibel verwijst naar een klasse computers die de meerderheid van de markt voor kleine computers (microcomputers) uitmaakt tegenwoordig. Ze zijn gebaseerd op de originele IBM PC, zonder de medewerking van IBM. Ze gebruiken de Intel x86-architectuur, of een architectuur die deze emuleert, en kunnen onderling verwisselbare hardware gebruiken. Naar deze computers werd ook verwezen als PC-klonen, of tegenwoordig gewoon pc's.

Daarenboven zijn de meeste moderne x86-servers ook IBM PC-compatibel, en dus hoofdzakelijk een meer robuuste versie van de moderne desktop-pc.

Klonen[bewerken | brontekst bewerken]

Met een 'kloon' wordt een computer bedoeld, die net zo werkt als een IBM Personal Computer, maar door een andere fabrikant gemaakt wordt.

Een IBM Computer mag echter niet zomaar nagemaakt worden, omdat IBM copyright op de BIOS heeft. De BIOS is een stukje code dat essentieel is voor de werking van een computer, omdat daarmee de onderdelen (zoals het scherm, het toetsenbord, de harde schijf etc.) van een computer geladen worden. Bedrijven zoals Award en Phoenix wisten door toepassing van reverse engineering een soort van kopie van het BIOS te maken.

De juridische truc die daarvoor uitgehaald werd ging als volgt: iemand bekijkt de code van de BIOS van IBM, en omschrijft alle functies. Dat is toegestaan, dus tot zover is het legaal. Omdat diegene daardoor de BIOS van IBM kent, mag diegene niet meer helpen bij het verdere proces. De omschrijving van de functies wordt daarom aan iemand anders gegeven die met behulp van die omschrijving nieuwe programmacode gaat maken, en zo tot een nieuwe BIOS komt. Ook dat is legaal, dus op deze manier had men nu zelf ook een BIOS.

Daardoor werd het voor andere bedrijven mogelijk de IBM PC na te maken. De door hen geproduceerde zogenoemde 'klonen' pikten een graantje mee van het succes van IBM. Uiteindelijk drukten deze klonen IBM als pc-leverancier naar de achtergrond.

De Apple Macintosh van Apple kan vandaag de dag ook als een IBM PC-compatibele computer worden beschouwd omdat deze sinds 2006 gebruikmaakt van een x86-compatible processor gemaakt door Intel.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]