IEORG IDUR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
IEORG IDUR
Oorspronkelijke titel Esio Trot
Auteur(s) Roald Dahl
Kaftontwerper Quentin Blake
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Genre Jeugdliteratuur
Uitgever Fontein
Uitgegeven 1990
Medium Boek
Pagina's 64
ISBN-code 90 261 0461 8
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

IEORG IDUR is een verhaal van Roald Dahl, met tekeningen van Quentin Blake. Het verhaal werd vertaald door Huberte Vriesendorp en gepubliceerd in 1990.

De titel IEORG IDUR betekent GROEI RUDI (achterstevoren geschreven).

Het verhaal is verfilmd in 2014 onder de Engelse titel Esio Trot en uitgezonden op BBC 1 op 1 januari 2015. (Met Judi Dench als Mrs. Lavinia Silver en Dustin Hoffman als Mr. Henry Hoppy.)


Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Meneer Hoppe woont in een flat boven mevrouw Zilver. Hij is al jarenlang stiekem verliefd op haar, maar durft dit niet aan haar te vertellen. Vanaf zijn balkon kan hij precies op het balkon van mevrouw Zilver kijken en hij hoort haar vaak tegen haar schildpadje Rudi praten. Rudi is de grote liefde van mevrouw Zilver en dit schildpadje wordt zo door haar vertroeteld dat meneer Hoppe er jaloers op is. Op een dag hoort meneer Hoppe mevrouw Zilver zeggen dat ze graag zou willen dat Rudi wat groter zou worden. Meneer Hoppe grijpt zijn kans en verzint een list. Hij vertelt aan mevrouw Hoppe dat als zij ‘IEORG IDUR’ ( ‘GROEI RUDI’) tegen Rudi zegt, hij groter en groter zal worden. Daarna koopt hij alle schildpadden die hij in winkels kan vinden op en draagt ze in manden met tien à vijftien tegelijk naar zijn flat. Telkens als mevrouw Zilver uit werken is, vervangt hij de schildpad door een iets groter exemplaar. Als het beest zo groot is geworden, dat het niet meer in zijn hok kan, moet mevrouw Zilver een andere spreuk gebruiken: ‘IOERG TEIN, IDUR’ (‘GROEI NIET, RUDI’). Nu vervangt meneer Hoppe de schildpad telkens door een kleiner exemplaar, tot mevrouw Zilver tevreden is. Als dat moment is gekomen, vraagt hij haar ten huwelijk. Ze leven nog lang gelukkig samen.

Hoofdpersonen[bewerken]

  • Meneer Hoppe: de man die verliefd is op mevrouw Zilver en die Rudi laat groeien.
  • Mevrouw Zilver: de vrouw die veel van Rudi houdt.
  • Rudi: de schildpad en het huisdier van mevrouw Zilver.