IIA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Instituut of Internal Auditors (IIA) is een internationale beroepsvereniging van interne accountants/auditors. IIA is wereldwijd actief.

Het IIA is opgericht in 1941 en heeft als doel de uitoefening van internal auditing / interne accountancy op een hoger plan te brengen door het professionaliseren van de leden van de vereniging. Dat gebeurt onder meer door het faciliteren van onderzoek op de vakgebieden en het inrichten van een register van professionals die voldoen aan de eisen om ingeschreven te kunnen worden. Het IIA heeft lokale afdelingen in 165 landen.

IIA Nederland werkt nauw samen met de Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors, ISACA Nederland en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

IIA Nederland heeft het wereldwijde unicum (samen met Noorwegen waar een soortgelijk model wordt toegepast) dat er de post-initiële master opleiding Operational/Internal Auditing gekoppeld aan relevante werkervaring tot de Register Operational Auditor (RO)-titel leidt. Het register van RO's is ingebracht bij de IIA nadat de Vereniging Register Operational Auditors en IIA Nederland zijn gefuseerd.

Certificering[bewerken]

IIA kent de volgende certificeringen:

  • CIA - Certified Internal Auditor
  • CCSA - Certification in Control Self-Assessment
  • CFSA - Certified Financial Services Auditor

Externe links[bewerken]