Instituut van Internal Auditors

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf IIA)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Instituut van Internal Auditors (IIA) is een internationale beroepsvereniging van interne auditors.

IIA Global is opgericht in 1941 en heeft als doel de uitoefening van internal auditing/interne accountancy op een hoger plan te brengen door het professionaliseren van de leden van de vereniging. Dat gebeurt onder meer door het faciliteren van onderzoek op de vakgebieden en het inrichten van een register van professionals die voldoen aan de eisen om ingeschreven te kunnen worden. Het IIA heeft lokale afdelingen in 165 landen.

IIA Nederland is opgericht in 1997 en werkt nauw samen met ISACA Nederland, de Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors (Norea) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Het doel van IIA Nederland is om het beroep en vak internal audit in Nederland te ontwikkelen en te promoten en daarvoor internal auditors, management en andere belanghebbenden te ondersteunen bij een succesvolle invulling van de internal auditfunctie (IAF). De hoofdtaken van het IIA bestaan uit het profileren van het vak, kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging en het delen van kennis.

In Nederland leidt de post-initiële masteropleiding Operational/Internal Auditing gekoppeld aan relevante werkervaring tot de titel Register Operational Auditor (RO). Het register van RO's is ingebracht bij de IIA nadat de Vereniging Register Operational Auditors en IIA Nederland zijn gefuseerd.

Certificering[bewerken]

IIA kent de volgende certificeringen:

  • CIA - Certified Internal Auditor
  • QIAL - Qualification in Internal Audit Leadership
  • CGAP - Certified Government Auditing Professional
  • CCSA - Certification in Control Self-Assessment
  • CFSA - Certified Financial Services Auditor
  • CRMA - Certification in Risk Management Assurance
  • BEAC - Board of Environmental, Health & Safety Auditor Certifications

Leden van IIA Nederland kunnen deze certificeringen via IIA Global behalen.

Externe links[bewerken]