Naar inhoud springen

IJslanders (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Íslendingar
IJslanders
IJslandse familie, 2014
Totale bevolking ± 400.000
Verspreiding Meerderheid: IJsland

Minderheden: Denemarken, Canada, Verenigde Staten

Taal IJslands
Geloof Lutheranisme, rooms-katholicisme, Germaans heidendom
Verwante groepen Noren, Faeröerders, Denen, Zweden, andere Germaanse volkeren
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
IJslandse familie, rond 1900
Oudere IJslander met volle baard en hoed, foto Willem van de Poll, 1934
IJslandse ontvangt pakketpost per drone
Verschillende bekende IJslanders: Yohanna, Jón Sigurðsson, Egill Skallagrímsson, Davíð Oddsson, Jónas Hallgrímsson, Björk, Arngrímur Jónsson, Eiríkur Rauði, schoonheidskoninginnen Jóhanna Vala Jónsdóttir en Alexandra Ívarsdóttir, Ólafur Ragnar Grímsson, Jóhanna Sigurðardóttir.

De IJslanders (IJslands: Íslendingar) vormen een volk dat voornamelijk afstamt van Vikingen uit Scandinavië, die zich rond de 8e eeuw op IJsland en de omringende eilanden vestigden.

Ze wonen voornamelijk in de eilandstaat IJsland en vormen daar een natie. In de gehele wereld zijn er ongeveer 540.000 IJslanders. Naast ongeveer 366.700 in IJsland zelf, waarvan 234.910 in de hoofdstedelijke regio en 131.790 in de rest van het land[1] wonen ze voornamelijk in Canada, de Verenigde Staten en Denemarken.

Het IJslands is hun voornaamste taal en ze zijn voornamelijk luthers, hoewel een klein deel katholiek is en nog een klein deel het Germaans heidendom belijdt. De IJslanders en de natie IJsland zijn relatief homogene groepen: ze bestaan voor 99% uit IJslanders. Omdat IJslanders ook genetisch homogeen zijn en hun genealogie goed is vastgelegd zijn IJslanders het onderwerp van genetisch onderzoek.

IJslanders zijn verwant aan de Noord-Germaanse volken: de Faeröerders, Noren, Zweden en Denen. Verder verwant zijn ze aan de Engelsen, Nederlanders, Vlamingen, Luxemburgers en Duitsers.

Enkele bekende IJslanders

[bewerken | brontekst bewerken]

Alfabetische volgorde: bij IJslandse namen is de voornaam bepalend; de achternaam is een patroniem.