IJzeren Man (Weert)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De recreatieplas in 2013

De IJzeren Man is de naam van een natuur- en recreatiegebied dat zich bevindt ten zuidwesten van Weert.

Het gebied, dat ongeveer 100 ha groot is, is vernoemd naar de plas die in het gebied gelegen is. Deze werd gegraven van 1910-1913 voor de zandwinning ten behoeve van de aanleg van de Spoorlijn Eindhoven - Weert. Dat afgraven gebeurde met een grote, ijzeren baggermachine. Die werd in de volksmond ijzeren man genoemd.

In het gebied zijn vele recreatieve voorzieningen te vinden. Centraal hierin gelegen is het gemeentelijk zwembad De IJzeren Man met binnen- en buitenvoorzieningen bestaande uit recreatiebaden en wedstrijdbaden inclusief horeca en een waterskibaan. Nabijgelegen is de binnen- en buitenspeeltuin Kinderpretland, een klimbos, een fitness-sportparcours en een kinderboerderij. op educatief vlak is er een natuur- en milieueducatiecentrum en een insectentuin te vinden. Het grootste deel van het gebied bestaat uit een afwisselend natuurgebied met droge bossen, heide, stuifzanden, natuurlijke vennen (Zwanenven, Geurtsven, Eendenven), en waterpartijen.

De IJzeren Man maakt deel uit van het Grenspark Kempen-Broek. Naast een aantal korte wandelingen door het gebied kan men hier ook een lange rondwandeling beginnen die de natuurgebieden van dit grenspark met elkaar verbindt.