IMAX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IMAX Theater in Melbourne, Australië

IMAX is een filmformaat dat is ontworpen door het Canadese bedrijf IMAX Corporation. Films kunnen op een veel groter scherm worden weergegeven dan op normale filmschermen. Door de hoge resolutie is het beeld toch nog scherp. Een standaard IMAX-scherm is 22 meter breed en 16 meter hoog, maar kan ook groter zijn. Films zijn vaak digitaal, en anders een 70mm-film.

IMAX is afgeleid van de Frans-Canadese l'image maximale.

Momenteel[(sinds) wanneer?] is IMAX wereldwijd het meestgebruikte systeem voor het weergeven van films met een groot formaat. Op 1 januari 2016 waren er 1061 IMAX-theaters in 67 landen.

Een variatie op IMAX is IMAX Dome (oorspronkelijk OMNIMAX genoemd), dat is ontworpen voor de projectie op koepelschermen. Dit wordt onder andere gebruikt in het Omniversum in Den Haag. Films kunnen ook worden geprojecteerd in IMAX 3D.

IMAX Sydney in Australië heeft het grootste bioscoopscherm ter wereld. Het beeld heeft een hoogte van 29,42 meter en een breedte van 35,73 meter (oppervlakte is 1051 vierkante meter) maar die wordt op dit moment verbouwd.

Het grootste IMAX-bioscoopscherm in Europa bevindt zich in Duitsland in het techniekmuseum Speyer en heeft een oppervlakte van 594 vierkante meter.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een IMAX-filmcamera met een 70mm-film in het Montreal Science Center

Tijdens de wereldtentoonstelling van 1967 in Montreal, Canada was de 'film op het enorme doek' een grote publiekstrekker. De Canadese filmmakers en ondernemers Graem Ferguson, Roman Kroitor en Robert Kerr besloten na het zien hiervan een systeem te ontwikkelen waarin één sterke projector gebruikt werd, in plaats van de normaal gebruikte meerdere projectors. Ze richtten in 1967 de IMAX Corporation op met het hoofdkantoor in Mississauga, Canada. Tijdens de wereldtentoonstelling van 1970 in Osaka, Japan werd in het Fuji-paviljoen het nieuwe IMAX-filmprojectorsysteem geïntroduceerd.

Het eerste, permanente IMAX-projectorsysteem werd in 1971 geïnstalleerd in de Cinesphere-bioscoop aan het Ontario Place in Toronto. Een variatie hierop, de IMAX Dome, werd voor het eerst in 1973 geïntroduceerd als OMNIMAX in het Reuben H. Fleet Space Theater in San Diego.

Daarna zette IMAX zijn inspanningen voort om de IMAX-belevenis verder te ontwikkelen. IMAX 3D werd getoond op het Canadese paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling van 1986 in Vancouver en de twee nieuwe systemen, IMAX 3D Dome (later IMAX Solido) en IMAX Magic Carpet werden op het Fuji-paviljoen en op het Sanwa-Midori-Kai-paviljoen geïntroduceerd tijdens de wereldtentoonstelling van 1990 in Osaka. In 1992 werden tijdens de wereldtentoonstelling in Sevilla in Spanje de IMAX HD-Systemem geïntroduceerd op het Canadese paviljoen.

Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

Pathé Arnhem heeft het grootste IMAX-scherm van Nederland

In Nederland zijn op het moment zeven IMAX-zalen te vinden. Op 12 december 2012, toen de film The Hobbit: An Unexpected Journey in première ging, opende Pathé twee IMAX-zalen in Den Haag en Tilburg.

De IMAX aan de Rotterdamse Leuvehaven die sinds 1989 bestond[5] werd begin 2001 gesloten wegens een faillissement. Een laatste poging om deze bioscoop met het Asklepion te redden, faalde. Het Asklepion zou een themapark worden over het menselijk lichaam waar men zelf in rond kon lopen, vergelijkbaar met het huidige CORPUS.

Vanaf eind 2018 krijgen Pathé Arena, Pathé Spuimarkt en Pathé Schouwburgplein laserprojectie. Tussen 2018 en 2023 zullen nog vier IMAX-zalen in Nederland worden uitgerust met laserprojectie en "next generation sound".[6]

België telt vanaf december 2019 drie IMAX-zalen. De IMAX in het Brusselse Kinepolis-complex (vlak bij het Bruparck) was geopend van 1988 tot eind 2005. De zaal werd gesloten door een tekort aan beschikbare content. Op 16 november 2016 kondigde Kinepolis de heropening aan van de zaal. Deze is uitgerust met laserprojectie en de nieuwe 12.1-geluidstechnologie van IMAX. Het scherm was toen het grootste IMAX-scherm van Europa met een oppervlakte van 532m².[7] Op 14 december 2016 werd de zaal feestelijk ingehuldigd met de film Rogue One: A Star Wars Story.[8] Gaumont-Pathé, dat in 2015 de bioscoopketen Cinepointcom overnam, kondigde in 2017 aan dat een van de overgenomen complexen een IMAX-zaal krijgt. De zaal is in 2018 geopend.[9] In december 2019 opende Kinepolis een IMAX-zaal in Antwerpen.[10]

  • Kinepolis Antwerpen (IMAX 3D laser projection, next generation sound, 20m x 11m)
  • Kinepolis Brussel (IMAX 3D laser projection, next generation sound, 27,6m x 19,3m)[7]
  • Pathé Charleroi (IMAX 3D laser projection, next generation sound, 22m x 16m)[9][11]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie IMAX cinemas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.