INSEAD

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
INSEAD
Wapen
Motto The Business School for the World
Locatie Fontainebleau
Singapore
Abu Dhabi
San Francisco
Type Privé
Studenten (~120 in MiM)
(~1,000 in MBA)
(~300 Executive MBA)
(~30 Master of Finance)
(~80 in Doctor of Philosophy)
Personeel 250+
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

INSEAD is een internationaal instituut voor managementopleiding, of businessschool, algemeen beschouwd als een van de meest prestigieuze ter wereld.[1] De naam INSEAD staat oorspronkelijk voor Institut Européen d'Administration des Affaires, Frans voor Europees Instituut voor Bedrijfsbeheer.

INSEAD werd opgericht in 1957 te Fontainebleau, Frankrijk, drie maanden na het tekenen van het Verdrag van Rome. INSEAD heeft thans twee hoofdvestigingen, in Fontainebleau en in Singapore. Op deze hoofdlocaties zijn campussen gevestigd, waar de studenten verblijven tijdens hun opleiding. INSEAD heeft eveneens een belangrijk centrum in Abu Dhabi, in San Francisco en een onderzoekscentrum in Israël.

INSEAD is onder andere bekend vanwege de door een van de faculteiten ontwikkelde Blue Ocean Strategy. Dit is een bedrijfsstrategie welke inhoudt dat bedrijven zich op het ontginnen en vormen van nieuwe markten moeten richten met nieuwe waardevoorstellen, in plaats van in bestaande markten de soms moordende concurrentie met elkaar aan te gaan.

In 2016, 2017 en 2021 werd INSEAD door de Financial Times uitgeroepen tot beste businessschool van de wereld.[2]

Selectie en kosten[bewerken | brontekst bewerken]

De selectie voor toelating tot de programma's is zeer streng. Zo moeten aspirant-studenten voor de masterprogramma's ervaring in een multiculturele context kunnen aantonen, verschillende talen spreken en excellente academische resultaten en GMAT score kunnen overleggen. Voor het MBA programma geldt dat aspirant-studenten ook over meer dan vijf jaar relevante ervaring moeten beschikken. INSEAD zoekt studenten met buitengewone academische prestaties, interpersoonlijke gaven en leiderschapspotentieel. Aan deelname tot het programma zijn aanzienlijke kosten verbonden, zowel voor de opleiding zelf als voor het verblijf op de campus.

Opleidingsaanbod[bewerken | brontekst bewerken]

  • MBA - internationaal eenjarig MBA-programma
  • MiM - "Master in Management" voor recent geslaagde bachelorstudenten met maximaal 2 jaar werkervaring
  • EMBA - "Executive MBA" voor ervaren managers
  • Promotieonderzoek/doctoraat - "PhD" in management
  • Verscheidene kortere programma's voor managers ("Executive Education") - zoals het "Advanced Management Programme (AMP)" of het "Management Acceleration Programme (MAP)"

Alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Niet elke INSEAD opleiding kent voor de deelnemer de status van alumnus toe. Dat recht is enkel voor de "Degree" programma's (bijvoorbeeld MBA en MiM) en sommige "Executive Education" programma's (bijvoorbeeld AMP en MAP) voorbehouden[3]. In Nederland wordt het alumni netwerk onderhouden en gefaciliteerd door de INSEAD Alumni Association The Netherlands[4].

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) INSEAD Libraries. INSEAD (28 januari 2016). Gearchiveerd op 11 december 2021. Geraadpleegd op 11 december 2021.
  2. 'INSEAD gekroond tot beste business school', Quote, 8 februari 2021. Gearchiveerd op 7 maart 2021.
  3. The complete list of INSEAD programmes that grant INSEAD Alumni status upon being completed. Gearchiveerd op 20 oktober 2021. Geraadpleegd op 19 oktober 2021.
  4. Welcome to the Dutch INSEAD Alumni Association. blogs.insead.edu. Gearchiveerd op 17 oktober 2021. Geraadpleegd op 19 oktober 2021.
Zie de categorie INSEAD van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.