iOS 14

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
iOS 14
IOS 14
Ontwikkelaar Apple Inc.
OS-familie iOS
Voorganger iOS 13
Laatste uitgave 14.0.1 (24 september 2020)[1] Bewerk dit op Wikidata
Programmeertaal XNU
Licentie Propriëtaire software, met open-source onderdelen
Status Actief
Website iOS 14, Apple
Portaal  Portaalicoon   Informatica

IOS 14 is de dertiende grote update van het besturingssysteem iOS en wordt ontwikkeld door Apple Inc. Het besturingssysteem is de opvolger van iOS 13 en werd aangekondigd tijdens het Worldwide Developers Conference (WWDC) op 22 juni 2020, een conferentie die jaarlijks wordt georganiseerd door het bedrijf. De update is beschikbaar sinds 16 september 2020.

Nieuwe functies[bewerken | brontekst bewerken]

App Clips[bewerken | brontekst bewerken]

App Clips is een nieuwe functie die de functionaliteit van de App Store uitbreidt. App Clips zijn bedoeld als een kleine, dynamische functie in plaats van een permanent geïnstalleerde app. App Clips gebruiken Apple Pay en Sign in with Apple, zodat er geen account aangemaakt hoeft te worden.

App Clips kunnen worden geopend via NFC-tags, QR-codes, of kunnen bijvoorbeeld gedeeld worden in iMessage, op websites of Apple Maps.

CarPlay en CarKey[bewerken | brontekst bewerken]

In CarPlay kunnen gebruikers nu een aangepaste achtergrond instellen. Het routebeheer wordt uitgebreid met functies die de gebruiker attenderen op bijvoorbeeld beschikbare parkeerplekken en mogelijkheden om eten te bestellen. Ook kan CarPlay rekening houden met elektrische voertuigen: er wordt dan een route gekozen met beschikbare oplaadpunten zodat het voertuig voldoende opgeladen blijft.

CarPlay wordt uitgebreid met CarKey, waarbij de iPhone kan fungeren als virtuele autosleutel bij compatibele auto's. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van NFC. Tijdens de WWDC-demonstratie werd de BMW 5 uit 2021 als eerste compatibele auto gepresenteerd. Sleutels zijn toegankelijk via de Wallet-app.

Beginscherm[bewerken | brontekst bewerken]

Het beginscherm wordt uitgebreid met widgets en een App Library. Met widgets kunnen gebruikers blokjes met extra informatie tussen het app-overzicht plaatsen, zoals bijvoorbeeld het weerbericht. De App Library geeft de apps gecategoriseerd in een lijst weer. Gebruikers kunnen hier sorteren op bijvoorbeeld gebruiksfrequentie, recent gebruikte apps of op alfabetische volgorde.

Compacte gebruikersomgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal veranderingen in de gebruikersomgeving werden in iOS 14 aangebracht om de gebruikte visuele ruimte die voorheen door volledige scherminterfaces werd ingenomen, te verkleinen. Deze functies worden nu zwevend voor de achterliggende app weergegeven, zodat gebruik van deze app (en dus multitasking) mogelijk is. Interfaces voor spraakoproepen, waaronder telefoon of andere apps van derden, zoals Skype, zijn aanzienlijk dunner gemaakt en nemen ongeveer evenveel ruimte in als een melding. De interface van Siri is ook compacter gemaakt.

Met Picture-in-Picture kunnen gebruikers doorgaan met het bekijken van videoweergave (of spraakoproepen beantwoorden, zoals FaceTime) in een miniatuurweergave nadat ze de app hebben verlaten. Deze weergave kan worden aangepast met knijpbewegingen of tijdelijk van het scherm worden verwijderd en opnieuw worden opgeroepen voor multitasking.

Apple Maps[bewerken | brontekst bewerken]

Apple Maps werd in iOS 14 verder uitgebreid. Zo werd het mogelijk om routes met de fiets in de app te bepalen en werd er ondersteuning toegevoegd voor het melden van flitscamera's. Ook worden er reisgidsen toegevoegd aan de app; deze lijsten worden door professionals samengesteld. Tevens wordt er ondersteuning toegevoegd voor de elektrische auto. De app kan routes maken langs snelladers en houdt tevens rekening met hellingen en buitentemperatuur. Door het invoeren van het autotype weet Apple de specificaties van een auto en welke oplader benodigd is. Tevens wordt je oplaadpunt meegenomen in de uiteindelijke aankomsttijd.

Zoeken en Siri[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verbeteringen aangebracht aan de zoekfunctie op het startscherm, waaronder een verfijnde gebruikersinterface, een snelstartprogramma voor apps, gedetailleerdere zoekopdrachten op het web, snelkoppelingen naar zoeken in apps en verbeterde zoeksuggesties terwijl de gebruiker typt.

Siri is niet alleen compacter gemaakt, maar kan nu ook een bredere reeks vragen beantwoorden en ondersteunt meer talen. Gebruikers kunnen hun geschatte tijd van aankomst delen met contacten en fietsroutes opvragen.

Vanaf iOS 14 is het ook mogelijk om door middel van een zoekbalk naar bepaalde emoji te zoeken.

Privacy[bewerken | brontekst bewerken]

IOS 14 voegt verschillende nieuwe privacyfuncties toe. Privacyinformatie is nu te zien in de App Store, zodat gebruikers kunnen zien welke rechten een app heeft voordat ze deze downloaden. Een opname-indicator verschijnt bovenaan het scherm wanneer een app de microfoon of camera gebruikt. Gebruikers hebben de optie om ervoor te kiezen om enkel hun geschatte locatie in plaats van hun exacte locatie te delen wanneer een applicatie hierom vraagt.

Beschikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Alle apparaten welke iOS 13 ondersteunden kunnen ook iOS 14 installeren. De iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone SE (eerste generatie) zijn de oudste apparaten die iOS 14 ondersteunen.

iPhone[bewerken | brontekst bewerken]

iPod Touch[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]