iPad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De iPad 2

De iPad is een in 2010 geïntroduceerde tablet-pc van het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple. Net zoals de iPhone en de iPod touch bevat de iPad een multi-touchscherm, waardoor deze met de vingers is te bedienen. Dit in tegenstelling tot vroegere tablets, die meestal met een stylus werden bediend. Er zijn inmiddels diverse modellen van de iPad verschenen.

Alle modellen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: uitsluitend wifi en wifi + cellular.[1] De wifi + cellular-uitvoering maakt het mogelijk om over het mobiele netwerk te internetten, mits daarvoor een aparte simkaart geplaatst wordt en er een data-abonnement afgesloten wordt. Tevens bevat de wifi + cellular-versie een gps-ontvanger. Beide modellen zijn verkrijgbaar met verschillende opslagcapaciteiten.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste generatie: iPad[bewerken]

iPad
Een e-mail beantwoorden met het softwarematige toetsenbord.
Een e-mail beantwoorden met het softwarematige toetsenbord.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten Wifi: 3 april 2010
Vlag van Verenigde Staten Wifi + cellular: 30 april 2010
Vlag van Nederland Vlag van België iPad: 23 juli 2010
Beëindigd 25 maart 2011
verschijningsdatum iPad 2
Processor(s) 1 GHz Apple A4 custom-design[2][3]
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

De iPad heeft een multi-touchscherm van 9,7 inch (24,6 centimeter) en weegt ongeveer 700 gram.[2] Het draait op iOS, net zoals de iPhone en iPod touch en is daarmee in feite een grote broer van deze apparaten. Telefoneren, zoals met de iPhone, is niet mogelijk, maar VoIP wel.

De iPad werd tijdens een persconferentie door Apple in San Francisco op woensdag 27 januari 2010 voor het eerst aan het publiek getoond door Apple-topman Steve Jobs.[4]

De gebruiker kan met het apparaat onder andere boeken (zogenaamde e-books) lezen, luisteren naar muziek, films kijken, videogames spelen, e-mailen en browsen op internet. Apple levert de volgende software mee met de iPad: Safari, Mail, Foto's, Video's, YouTube, iPod, iTunes Store, App Store, Google Maps, Notities, Agenda, Contacten en Spotlight. Tevens kan het apparaat vrijwel alle bestaande programma's (voor de iPhone en iPod touch) uit de App Store gebruiken en zijn er iPad-specifieke programma's verkrijgbaar. Net als de iPod en iPhone, synchroniseert de iPad gegevens met een Microsoft Windows- of Mac OS X-computer via iTunes.

In eerste instantie konden, evenals op de iPod touch en de iPhone, alleen enkele ingebouwde applicaties gelijktijdig met andere applicaties draaien. Hierdoor kon het apparaat aanzienlijk langer werken op een batterijlading. Met iOS 4.2 is daar verandering in gekomen, want daarmee is het wel mogelijk te "multitasken" (meer programma's tegelijk open hebben staan).[5] Ondanks herhaaldelijke verzoeken van Adobe, weigert Apple ondersteuning voor Adobe Flash te bieden, omdat Apple meent dat het zeer nadelige effecten zal hebben op de prestaties van de iPhone, iPod touch en de iPad.[6] Een groeiend aantal websites biedt echter toegang tot materiaal zonder gebruik te maken van Adobe Flash, door bijvoorbeeld gebruik te maken van video in HTML5, speciale apps aan te bieden in de App Store of een speciale variant van hun website te ontwikkelen voor gebruik met iPhone, iPod touch of iPad.

In de App Store is een speciale uitvoering van iWork, Apples eigen kantoorsoftwarepakket, voor de iPad verkrijgbaar. Van de tekstverwerker Pages, het presentatieprogramma Keynote en het spreadsheetprogramma Numbers zijn nieuwe versies ontwikkeld, die geoptimaliseerd zijn voor gebruik met de iPad. Bestanden kunnen uitgewisseld worden tussen iWork en Microsoft Office.

De Verenigde Staten waren als eerste aan de beurt met een lancering van de iPad op 3 april 2010. Andere grote markten zoals Frankrijk, Duitsland en Japan waren 28 mei 2010 aan de beurt. De iPad werd in Nederland en België op 23 juli gelanceerd.[7]

In december 2010 werd de iPad door de Nederlandse vakpers verkozen tot beste product van 2010. De jury noemde de tablet 'gamechanging' en een 'revolutie in de mediawereld'.[8]

Tweede generatie: iPad 2[bewerken]

iPad 2
De iPad 2, in combinatie met het accessoire 'Smart Cover'
De iPad 2, in combinatie met het accessoire 'Smart Cover'
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 11 maart 2011
Vlag van Nederland Vlag van België 25 maart 2011
Processor(s) 1,08 GHz Apple A5 dual-coreprocessor
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 399 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

De iPad 2 is de opvolger van de iPad en is in de Verenigde Staten te koop sinds 11 maart 2011. Andere landen volgden op 25 maart 2011.

Het toestel heeft als hoofddoel het consumeren van media zoals boeken, muziek, games en kranten. Het apparaat werd in een persconferentie in San Francisco op 2 maart 2011 voor het eerst aan het publiek voorgesteld door Apple-topman Steve Jobs. Dit zorgde voor enige verrassing, omdat Jobs al enkele weken op ziekteverlof was.

De opnieuw ontworpen tablet beschikt, in tegenstelling tot zijn voorganger, over een voor- en achtercamera om bellen via FaceTime mogelijk te maken. Hij beschikt tevens over een Apple A5-dual-coreprocessor. Hij is 33% dunner en tot 15% lichter dan de eerste versie van de iPad en, afhankelijk van de toepassing, tot negen keer zo snel.[9]

Derde generatie: de nieuwe iPad[bewerken]

de nieuwe iPad (3e generatie)
IPad 3.png
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 16 maart 2012
Vlag van Nederland Vlag van België 23 maart 2012
Beëindigd 23 oktober 2012
verschijningsdatum 4e generatie iPad
Processor(s) 1,08 GHz Apple A5X dual-coreprocessor met quad-core graphics
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 7 maart 2012 introduceerde Apple de opvolger van de iPad 2. Deze kreeg geen cijfer of andere aanduiding mee. De naam van de derde generatie iPad is ook gewoon iPad. Tijdens de introductie en in reclamecampagnes gebruikt Apple de naam 'de nieuwe iPad'. Consumenten gebruiken ook wel de benaming iPad 3. De derde generatie iPad bevat een Retina-display met 2048×1536 pixels, vier keer meer dan de iPad 2. Apple paste dit type scherm ook al toe op de iPhone 4 en de iPhone 4S. Verder bevat de nieuwe iPad een A5X-processor en aan de achterzijde een 5-megapixel iSight-camera. Bovendien biedt hij door middel van een LTE-chip ondersteuning voor 4G. Deze iPad beschikt verder over Bluetooth 4.0. De derde generatie iPad is sinds 16 maart 2012 verkrijgbaar in de Verenigde Staten en sinds 23 maart 2012 in Nederland, België en andere delen van Europa.

Vierde generatie: iPad met Retina-display[bewerken]

iPad met Retina-display (4e generatie)
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 2 november 2012
Processor(s) 1,4 Ghz Apple A6X dual-coreprocessor met quad-core graphics
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 499 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 23 oktober 2012, amper 6 maanden na de aankondiging van de nieuwe iPad (3e generatie), introduceerde Apple weer een nieuwe versie van de iPad. Deze kreeg als werktitel 'iPad met Retina-display'. Deze vierde generatie van de iPad heeft als vernieuwing de Apple A6X-chip, de lightning-connector, wereldwijde LTE-dekking en een FaceTime-camera van 720p. Op 29 januari 2013 kondigde Apple aan dat van dit model ook een versie met een opslagcapaciteit van 128 GB beschikbaar komt.

iPad mini[bewerken]

iPad mini
Tot op de vierkante millimeter een iPad.
Tot op de vierkante millimeter een iPad.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 2 november 2012
Processor(s) 1,08 Ghz Apple A5 dual-coreprocessor
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 329 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 23 oktober 2012 kondigde Apple een kleinere versie van de iPad aan: de iPad mini. De iPad mini heeft een nieuw ontwikkelde behuizing, in plaats van een kopie van die van de eerdere iPads. De randen zijn dunner dan bij een reguliere iPad. Dit heeft ervoor gezorgd dat het scherm groter kon worden dan bij andere tablets met vergelijkbare afmetingen. Tegelijk bracht het een nieuw probleem met zich mee: je duim schuift vaak op het scherm in plaats van dat hij op de behuizing blijft zitten. Hiervoor heeft Apple speciale software ontwikkeld die herkent met welke vinger(s) wordt gewerkt en met welke het scherm wordt vastgehouden. Het toestel heeft een schermdiagonaal van 7,9 inch. De schermresolutie komt overeen met de iPad 2 (1024×768), echter wel over een kleiner schermoppervlak, waardoor de iPad mini toch een grotere pixeldichtheid heeft dan de iPad 2. Ook heeft de iPad mini de nieuwste wifitechnologie aan boord. De iPad mini heeft een Apple A5-chip, dezelfde chip die in de iPad 2 te vinden is. Gezien zowel de derde als vierde generatie iPad een nieuwere chip bevatten, was dit minder vernieuwend. Door te bezuinigen op het scherm en de chip kan de mini echter wel als budgetmodel in de winkel worden verkocht.

Alle modellen van de iPad mini hebben met een 5MP-camera aan de achterkant, waarmee foto's kunnen gemaakt worden. Verder kan men filmen in 1080p-kwaliteit (1920×1080). Aan de voorkant zit een FaceTime HD-camera waarmee 1,2MP-foto's gemaakt kunnen worden en filmpjes in 720p-kwaliteit (1280×720). Beide camera's hebben "tap to focus", gezichtsherkenning en geotagging.

De iPad mini was leverbaar in 2 kleuren:

 • zwart: zwarte rand rond het scherm met een zwarte aluminium achterkant en zwart glanzend Applelogo;
 • wit: witte rand rond het scherm met een zilveren aluminium achterkant en zilver glanzend Applelogo.

De opslaggroottes waren 16 GB, 32 GB en 64 GB.

iPad mini 2 met Retina-scherm[bewerken]

iPad mini met Retina-display
Net zo spectaculair. Twee keer zo snel.
Net zo spectaculair. Twee keer zo snel.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 1 november 2013
Processor(s) Apple A7 (hoofdprocessor)
Apple M7 (coprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 389 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 22 oktober 2013 kondigde Apple de tweede generatie van de iPad mini aan. De iPad mini 2 beschikt over een Retina-scherm, een snellere A7-processor en een M7-coprocessor. De tweede generatie van de iPad bevat standaard iOS 7.

iPad mini 3[bewerken]

iPad Mini 3
Met Touch ID.
Met Touch ID.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 22 oktober 2014
Processor(s) Apple A7 (hoofdprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 399 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.com/nl/ipad-mini-3/
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 17 oktober 2014 kwam Apple met zijn derde generatie.

iPad mini 4[bewerken]

iPad Mini 4
Gigantisch. Klein.
Gigantisch. Klein.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 9 september 2015
Processor(s) Apple A8 (hoofdprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 399 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.com/nl/ipad-mini-4/
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 9 september 2015 kwam Apple met zijn vierde generatie iPad mini. Er kan worden gekozen uit 16, 64, of 128 GB geheugenopslag en uit de kleuren zilver, goud en spacegrijs. De iPad mini 4 heeft een A8-processor en een 8 MP camera met mogelijkheid voor 1080p video-opname.

iPad Air[bewerken]

Denk niet te licht over kracht.
Denk niet te licht over kracht.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 1 november 2013
Beëindigd Vlag van Verenigde Staten 21 oktober 2014
Processor(s) Apple A7 (hoofdprocessor)
Apple M7 (coprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 479 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica
1rightarrow blue.svg Zie iPad Air voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 22 oktober 2013 kondigde Apple de iPad Air aan. Deze iPad is dunner en lichter dan zijn voorgangers en is verkrijgbaar in de grijs/zwart en zilver/wit. Hij heeft een snellere 64-bit A7-processor en een M7-coprocessor. Hij wordt standaard geleverd met iOS 7.

iPad Air 2[bewerken]

iPad Air 2
Licht. Zwaargewicht.
Licht. Zwaargewicht.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 22 oktober 2014
Processor(s) Apple A8X (hoofdprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 499 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.com/nl/ipad-air-2/
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica
1rightarrow blue.svg Zie iPad Air 2 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 17 oktober 2014 kondigde Apple de tweede generatie van de iPad Air aan. Deze beschikt ook over een Retina-scherm, een snellere processor en heeft Touch ID. Dit verscheen eerder op de iPhone 5S, 6 en 6 Plus. De iPad Air 2 wordt standaard geleverd met iOS 8. Hij is verkrijgbaar in grijs/zwart, goud/wit en zilver/wit.

iPad Pro[bewerken]

iPad Pro
De pc voorbij.
De pc voorbij.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten november 2015
Processor(s) Apple A9X (hoofdprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 919 (32 GB + wifi)
Website http://www.apple.com/nl/ipad-pro/
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 9 september 2015 introduceerde Apple de iPad Pro. Deze iPad werd voorzien een Retinascherm van 12,9 inch (het grootste aanraakscherm ooit in een Appleproduct) met een nauwkeuriger touch-technologie, een A9X-processor en een vernieuwd speakersysteem waarbij 4 speakers (boven en onder) voor een betere klank en een stereo-effect zorgen. Nieuw is ook de Smart Connector aan de zijkant van de iPad, waarmee Apples Smart Keyboard, dat speciaal is ontworpen voor de iPad Pro, aangesloten kan worden zonder gebruik te hoeven maken van bluetooth of andere draadloze technologieën. Tot slot introduceerde Apple de Apple Pencil als accessoire voor de iPad Pro, een drukgevoelige stylus die het samen met de nauwkeurige touch-technologie mogelijk maakt de iPad als tekentablet te gebruiken.

Op 21 maart 2016 werd de 9,7 inch-iPad Pro gepresenteerd. Nieuw zijn onder andere het scherm en een verbeterde camera.[10]

De iPad Pro wordt standaard geleverd met iOS 9, heeft een maximale opslagcapaciteit van 256 GB en is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, goud, roségoud en wit.

iPad (2017)[bewerken]

iPad (2017)
Flinterdun. Bomvol lol.
Flinterdun. Bomvol lol.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 24 maart 2017
Processor(s) Apple A9 (hoofdprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 409 (32 GB + wifi)
Website http://www.apple.com/nl/ipad-9.7/
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 21 maart 2017 introduceerde Apple een nieuwe iPad. Er is verwarring over de naam doordat men hem in marketing enkel "iPad" noemt, er in officiële statements naar dit model wordt verwezen met "5e generatie iPad" en andere bronnen het de "7e generatie iPad" of "iPad 2017" noemen.

Het is de eerste iPad met een Apple A9-processor. Hij is daardoor sneller dan de iPad Air 2, maar is iets dikker (even dik als de iPad Air). Deze iPad wordt standaard geleverd met iOS 10, heeft een opslagcapaciteit van 32 of 128 GB en is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, goud en zilver.[11]

Tijdlijn[bewerken]

Technisch[bewerken]

Hardwarespecificaties van de Apple iPad-modellen
Model iPad[2] iPad 2 iPad (3e gen.) iPad mini iPad (4e gen.) iPad mini 2 iPad Air iPad mini 3 iPad Air 2 iPad (2017)
Verschijningsdatum 27 januari 2010 2 maart 2011 7 maart 2012 23 oktober 2012 23 oktober 2012 22 oktober 2013 22 oktober 2013 17 oktober 2014 17 oktober 2014 24 maart 2017
Beeldscherm 25 cm (9,7 inch) led-backlit-, in-plane-switching-lcd 25 cm (9,7 inch) led-backlit-Retina-scherm 18 cm (7,9 inch) led-backlit-in-plane-switching-lcd 25 cm (9,7 inch) led-backlit-Retina-scherm 18 cm (7,9 inch) led-backlit-Retina-scherm 25 cm (9,7 inch) led-backlit-Retina-scherm 18 cm (7,9 inch) led-backlit-Retina-scherm 25 cm (9,7 inch) led-backlit-Retina-scherm 25 cm (9,7 inch) led-backlit-Retina-scherm
Processor Apple A4, 1 GHz Apple A5, 1,08 GHz, dual-core Apple A5X, 1,08 GHz, dual-core Apple A5, 1,08 GHz, dual-core Apple A6X, 1,4 Ghz, dual-core, Apple A7, 1,4 Ghz, dual-core, 64 bit + M7-coprocessor Apple A8X, dual-core, 64 bit + M8-coprocessor Apple A9, dual-core, 64 bit + M9-coprocessor
Grafisch 1024×768 pixels (XGA-resolutie) 2048×1536 pixels (QXGA-resolutie) 1024×768 pixels (XGA-resolutie) 2048×1536 pixels (QXGA-resolutie)
Opslag 16, 32 of 64 GB 16, 32, 64 of 128 GB 16, 64 of 128 GB 32 of 128 GB
Wireless LAN Wifi geïntegreerde wifi-IEEE 802.11n-2009 (802.11a/b/g/n) en Bluetooth 2.1 + EDR idem maar met Bluetooth 4.0 Wifi (802.11a/b/g/n/ac); twee kanalen (2,4 GHz en 5 GHz); HT80 met MIMO; Bluetooth 4.0-technologie idem maar met Bluetooth 4.2
Wifi + cellular 7,2 Mbps HSDPA (gebruikt een micro-SIM card-tray), 2G EDGE 3G of 4G
Geolocatie Wifi wifi
Wifi + cellular assisted GPS, gsm-netwerk
Sensoren accelerometer, omgevingslichtsensor, magnetometer + gyroscoop en camera aan voor- en achterzijde + Touch ID identiteitssensor voor vingerafdrukken in de thuisknop
Batterij ingebouwde lithium-ion-polymeer-accu 25 W·h (± 10 uur gebruik of 1 maand stand-by) ingebouwde lithium-ion-polymeer-accu 42,5 W·h (± 10 uur gebruik of 1 maand stand-by) ingebouwde lithium-ion-polymeer-accu 16,3 W·h (± 10 uur gebruik of 1 maand stand-by) ingebouwde lithium-ion-polymeer-accu 42,5 W·h (± 10 uur gebruik of 1 maand stand-by) ingebouwde lithium-ion-polymeer-accu 23,8 W·h (± 10 uur gebruik of 1 maand stand-by) ingebouwde lithium-ion-polymeer-accu 32,4 W·h (± 10 uur gebruik of 1 maand stand-by) ingebouwde lithium-ion-polymeer-accu 32,8 W·h (± 10 uur gebruik of 1 maand stand-by) ingebouwde lithium-ion-polymeer-accu 27,3 W·h (± 10 uur gebruik of 1 maand stand-by) ingebouwde lithium-ion-polymeer-accu 32,4 W·h (± 10 uur gebruik of 1 maand stand-by)
Gewicht 680 g (wifi), 730 g (wifi + cellular) 601 g (wifi), 613 g (wifi + cellular) 650 g (wifi), 660 g (wifi + cellular) 308 g (wifi), 312 g (wifi + cellular) 650 g (wifi), 660 g (wifi + cellular) 331g (wifi), 341 g (wifi + cellular) 469 g (wifi), 478 g (wifi + cellular) 331g (wifi), 341 g (wifi + cellular) 437 g (wifi), 444 g (wifi + cellular) 469 g (wifi), 478 g (wifi + cellular)
Afmetingen 243 mm × 190 mm × 13,4 mm 240 mm × 186 mm × 8,8 mm 241,2 mm × 185 mm × 9,4 mm 200 mm × 134,7 mm × 7,2 mm 241,2 mm × 185 mm × 9,4 mm 200 mm × 134,7 mm × 7,5 mm 240 mm x 169,5 mm x 7,5 mm 200 mm × 134,7 mm × 7,5 mm 240 mm x 169,5 mm x 6,1 mm 240 mm x 169,5 mm x 7,5 mm
Connector 30 pins Lightning
Achterkant van de iPad wifi

De iPad heeft een elektronische gyroscoop op basis van versnellingsmeters. Hiermee wordt bepaald in welke stand het toestel zich bevindt: staand, liggend en zelfs schuin. De gebruikersinterface wordt hierop aangepast. Ook heeft de iPad, net als de iPhone, een ingebouwd digitaal kompas, dat zowel het geografische noorden als het magnetische noorden kan aanduiden. Sommige applicaties op de iPad gebruiken dit kompas, soms in combinatie met de ingebouwde gps-ontvanger. De gps-ontvanger is alleen beschikbaar op de wifi + cellular-uitvoering.[2] De muteknop, die bij de presentatie van de iPad nog aanwezig was, was bij de definitieve versie vervangen door een knop waarmee de automatische rotatie van het beeldscherm uitgezet kan worden.[12] In iOS 4.2.1 kreeg de knop weer de functie van muteknop en sinds iOS 4.3 kan de gebruiker in het instellingenmenu kiezen tussen rotation lock en muteknop. Zo wordt schuin lezen, bijvoorbeeld in bed, mogelijk.

Besturingssysteem[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie iOS (Apple) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
iOS-versie iPad iPad 2 iPad (3e gen.) iPad mini iPad (4e gen.) iPad Air iPad mini (2e gen.) iPad Air 2 iPad mini (3e gen.) iPad mini (4e gen.) iPad Pro 9,7
Standaard 3.2 4.3 5.1 6.0 7.0.3 8.1 9.0 9.3
Ondersteund 5.1.1 9.3.5 11.1

Accessoires[bewerken]

 • iPad Keyboard Dock
 • iPad Case voor de eerste generatie iPad
 • iPad Dock
 • iPad Camera Connection Kit
 • iPad USB Power Adapter
 • Apple Dock Connector naar VGA-adapter
 • Bluetoothtoetsenbord
 • Smart Cover[13]
 • Smart Case[13]
 • Apple Pencil

Steve Jobsscholen[bewerken]

In 2013 zijn in Nederland zeven zogenaamde Steve Jobsscholen van start gegaan; basisscholen met onderwijs waarin de iPad een belangrijke rol speelt. Het wordt Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT) genoemd.[14][15][16]