Instituut voor Toegepaste Sociale wetenschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf ITS Nijmegen)

Het Instituut voor Toegepaste Sociale wetenschappen (ITS Nijmegen) was een Nederlands onderzoeksinstituut verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het instituut werd naar een idee van de in Nijmegen werkende prof. dr. Edward Leemans opgericht op 31 december 1964 als het Instituut voor Toegepaste Sociologie. De missie van het ITS is sinds de start nooit gewijzigd: met onderzoek, advies en kennisoverdracht een bijdrage leveren aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. De eerste jaren van het instituut zijn beschreven in "10 jaar I.T.S. (Nijmegen, 1973).

Een van de oprichters en eerste directeur was prof. dr. Jos van Kemenade, die in 1973 afscheid nam om minister van onderwijs te worden in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Hij werd opgevolgd door dr. Jan van Westerlaak (1973-1981). Midden jaren tachtig, toen het instituut onder leiding stond van drs. Arie Mens (1983 - 1998), veranderde de naam in Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen. Bij zijn afscheid verscheen er over het ITS de bundel 'Wetenschap voor beleid en samenleving: een missie tussen hamer en aambeeld? (Nijmegen, 1998). Midden jaren negentig werkten er op het ITS ruim 150 medewerkers en bij het 25-jarig jubileum verscheen over het instituut de publicatie "Als de nieuwbouw klaar is ... 25 jaar huisvesting van en werken aan het ITS (Nijmegen, 1990). Tussen 1998 en 2002 kende het ITS enkele interim directeuren, Het Het ITS stond vervolgens tussen 2002 en 2005 en van 2007 tot 2015 onder leiding van Jeroen Winkels, die in de jaren ertussen deel uitmaakte van het college van bestuur van de Radboud Universiteit. Erik de Gier was tussen 2005 en 2007 directeur van het instituut.

Het ITS was gespecialiseerd in beleidsonderzoek, beleidsadvisering en kennisoverdracht op het terrein van onderwijs, zorg, arbeid, sociale zekerheid,veiligheid en hoogbegaafdheid. In 2012 werden onderdelen van het IOWO, het onderwijsadviesbureau van de Radboud Universiteit, en in 2014 het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek, in 1988 opgericht aan de Radboud Universiteit, onderdeel van het ITS. Het ITS kende ook afsplitsingen: in 2001 richtte een groep onderzoekers het bureau KBA op en in 2006 zag ResearchNed het licht.

Het ITS publiceerde sinds 1965 vele honderden onderzoeksrapporten over uiteenlopende thema's die meestal zijn gebaseerd op nieuw empirisch onderzoek. Het instituut was vooral actief op de derde pijler van het Nederlands hoger onderwijs: valorisatie (maatschappelijke dienstverlening, societal impact). Het ITS was midden jaren negentig tevens een van de oprichters van de Vereniging voor Beleidsonderzoek (VBO).

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit besloot het ITS per 1 april 2016 op te heffen.[1] Er werkten op dat moment nog zestig medewerkers. De onderzoeken die niet afgerond konden worden, werden overgedragen aan andere kennisinstituten waaronder KBA, Regioplan en Praktikon.[1] KBA nam in 2016 ook een tiental medewerkers van het ITS in dienst.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]