Naar inhoud springen

Independent Television

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf ITV)
Rowan Atkinson, alias Mr. Bean, een van de bekendste televisieseries op ITV

Independent Television (ITV) is een netwerk van Britse commerciële televisiezenders. ITV is het oudste commerciële televisienetwerk van het Verenigd Koninkrijk. Het werd in 1955 opgericht om tegenwicht te bieden aan de BBC. De eigenaar is ITV plc.

De hoofdzender van de zendergroep heet ITV1. De zender is opgesplitst in verschillende regio's, die voorheen ook allemaal een eigen zendernaam hadden. Dit had te maken met het feit dat in al deze verschillende regio's verschillende bedrijven eigenaar van het kanaal van ITV waren. Wel werden er producties samen gemaakt, zoals een 'nationaal' nieuws. Vanaf de jaren negentig werd ITV steeds meer een geheel, doordat lokale kanalen fuseerden. Alleen in Schotland en Noord-Ierland zijn er nu nog onafhankelijke bedrijven. Tussen 2001 en 2013 werd de naam ITV1 gebruikt.

In 1998 werd ITV2 gelanceerd. Deze tweede zender richt zich op een jonger publiek en brengt voornamelijk Amerikaanse amusementsprogramma's.

In 2004 startte ITV3, een amusementszender die zich richt zich op de leeftijdsgroep boven de 35 jaar.

In 2005 ging ITV4 van start. Deze zender richt zich op een mannelijk publiek en zendt voornamelijk sport, realityprogramma's en klassieke actieseries uit.

CITV is een kinderzender van ITV.

Lijst van bekende ITV-televisieprogramma's[bewerken | brontekst bewerken]