I Sing the Body Electric (The Twilight Zone)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
I Sing the Body Electric
Aflevering van The Twilight Zone
Aflevering Seizoen 3
Aflevering 100
Gastrollen Josephine Hutchinson
David White
Vaughn Taylor
Doris Packer
Veronica Cartwright:
Susan Crane
Charles Herbert
Paul Nesbitt
Dana Dillaway
Judy Morton
Schrijver(s) Ray Bradbury
Regisseur James Sheldon en William Claxton
Productiecode 4826
Eerste uitzending 18 mei 1962
Afleveringchronologie
← Vorige Volgende →
Young Man's Fancy Cavender Is Coming
Lijst van afleveringen van The Twilight Zone
Portaal  Portaalicoon   Televisie

"I Sing the Body Electric" is een aflevering van de Amerikaanse televisieserie The Twilight Zone. Het scenario werd geschreven door Ray Bradbury, gebaseerd op zijn eigen verhaal.

Plot[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Opening[bewerken]

Aanhalingsteken openen

They make a fairly convincing pitch here. It doesn't seem possible though, to find a woman who might be ten times better than mother in order to seem half as good—except, of course, in the Twilight Zone.

Aanhalingsteken sluiten
Rod Serling

Verhaal[bewerken]

Een man, wiens vrouw recentelijk is overleden, neemt zijn drie kinderen, Tom, Karen en Anne, mee naar een fabriek genaamd, Facsimile, Ltd, waar men levensechte robots maakt. Zijn plan is een robotgrootmoeder aan te schaffen die de moederrol van zijn overleden vrouw kan overnemen.

Tom en Karen zijn meteen onder de indruk van hun nieuwe robotgrootmoeder, maar Anne moet niets van haar weten. De grootmoeder herinnert haar te veel aan haar echte moeder, wier dood Anne heeft gemaakt tot en verbitterd jong meisje.

Anne probeert uiteindelijk weg te lopen, maar kijkt niet uit voor ze de straat over steekt. Ze wordt bijna geraakt door een vrachtwagen, maar de robotgrootmoeder springt ervoor en redt zo Annes leven. De robotgrootmoeder zelf overleeft de klap ook daar ze onverwoestbaar is en Anne beseft dat ze hen niet zal verlaten zoals hun echte moeder deed. Eindelijk accepteert ze de robot.

Jaren later, wanneer de drie kinderen zijn opgegroeid en naar de hogere school gaan, maakt de robotgrootmoeder bekend dat haar taak erop zit. Ze zal teruggaan naar de fabriek om te worden gerecycleerd. Haar ervaringen met Tom, Anne en Karin zullen worden doorgegeven aan de volgende generatie robots.

Slot[bewerken]

Aanhalingsteken openen

A fable? Most assuredly. But who's to say at some distant moment there might not be an assembly line producing a gentle product in the form of a grandmother whose stock in trade is love? Fable, sure—but who's to say?

Aanhalingsteken sluiten
Rod Serling

Rolverdeling[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Hoewel Ray Bradbury meerdere scenario's schreef voor The Twilight Zone, was dit het enige dat daadwerkelijk werd gebruikt voor een aflevering.
  • Dit is een van de weinige afleveringen waarin Rod Serling ook halverwege een dialoog heeft. Hierin vertelt hij de kijker wat er in de jaren tussen het vrachtwagenincident en het moment dat de kinderen naar de hogere school gaan, gebeurt.
  • "I Sing the Body Electric" is een citaat uit een gedicht van Walt Whitman.

Externe links[bewerken]