Naar inhoud springen

I want you (She's so heavy)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
I Want You (She's So Heavy)
Nummer van:
The Beatles
Van het album:
Abbey Road
Uitgebracht Augustus 1969
Opname Februari 1969
Genre Rock
Duur 7:47
Label Apple Records
Schrijver(s) Lennon-McCartney
Producent(en) George Martin
Volgorde op Abbey Road
5
Octopus's Garden
(2:48)
  6
I Want You (She's So Heavy)
(7:47)
  7
Here Comes the Sun
(3:06)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

I Want You (She's So Heavy) is een nummer van The Beatles, geschreven door John Lennon (maar officieel toegekend aan "Lennon-McCartney" zoals gebruikelijk was) en afkomstig van het album Abbey Road uit 1969. Het was het slotnummer van kant a van de vinyl-versie van het album.

Het nummer is nogal ongebruikelijk naar Beatles-maatstaven. Het was ongewoon lang (7'47", zelfs langer dan Hey Jude), vrijwel geen tekst (slechts 14 woorden worden gebruikt waarvan de titel het vaakst) en een abrupt einde. Bovendien was het een behoorlijk stevig nummer, waardoor het door sommige Beatles-kenners wordt beschouwd als een van de "zwaarste" nummers die de band heeft opgenomen. Het blad Guitar World plaatste dit nummer in 2014 in de lijst van 50 "Heaviest songs before Black Sabbath".[1]

Opname[bewerken | brontekst bewerken]

John Lennon schreef het nummer voor Yoko Ono. De band had het gerepeteerd tijdens de opnamesessies voor wat later het album Let It Be zou worden, opnamen die vóór Abbey Road plaatsvonden maar die pas ná de release van dat album uit zouden komen. De basis van het nummer werd op 22 februari 1969 opgenomen in de Londense Trident Studio's. Op 18 april 1969 voegden Lennon en George Harrison er hun gitaarpartijen aan toe. Twee dagen later volgden de hammondpartij van Billy Preston en de percussie (conga's) van Ringo Starr. Tot op het laatste moment was de titel van het nummer I want you, maar bij de allerlaatste opname, op 11 augustus 1969, kwam daar nog She's so heavy bij.

De laatste mix van het nummer vond plaats op 11 augustus 1969, de laatste keer dat The Beatles als groep samen in één studio bij elkaar was.

Muzikanten[bewerken | brontekst bewerken]

Coverversies[bewerken | brontekst bewerken]

Net zoals vele andere nummers van The Beatles, is I Want You (She's So Heavy) vaak gecoverd: