Ian Malcolm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ian Malcolm
Jeff Goldblum vertolkt Ian Malcolm
Jeff Goldblum vertolkt Ian Malcolm
Bedacht door Michael Crichton
Gespeeld door Jeff Goldblum
Persoonsinformatie
Geslacht Man
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaan
Beroep Mathematicus
Titel Dr.
Familie
Relaties Sarah Harding
Kinderen Kelly Malcolm
Portaal  Portaalicoon   Media

Dr. Ian Malcolm is een fictief personage uit de boeken Jurassic Park en The Lost World, beide van Michael Crichton. Hij verschijnt daarnaast in de twee verfilmingen van de boeken, Jurassic Park en The Lost World: Jurassic Park, en in Jurassic World: Fallen Kingdom. In de films wordt het personage vertolkt door Jeff Goldblum. Tot slot maakt hij ook zijn opwachting in de computerspellen LEGO Jurassic World en Jurassic World Evolution.

Het personage is volgens Crichton gebaseerd op de werken van de Amerikaanse fysicus Heinz Pagels.[1] Zijn achtergrond verschilt echter op sommige vlakken in de boeken en de films.[bron?]

Beschrijving[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In het eerste boek, Jurassic Park, wordt Malcolm omschreven als een grote, slanke man van 35 jaar die kalend is. Hij is een mathematicus die verbonden is aan de Universiteit van Texas in Austin, waar hij zich bezighoudt met chaostheorie (dynamische systemen). Al vroeg in het boek poneert hij dat het concept van Jurassic Park onvermijdelijk gedoemd is om te mislukken, omdat complexe systemen volgens de chaostheorie niet kunnen voortbestaan onder bepaalde omstandigheden. Zijn stelling blijkt naargelang het boek vordert, juist te zijn.

Het lijkt alsof Malcolm op het einde van het eerste boek om het leven komt, maar Crichton liet hem opstaan uit de dood om het hoofdpersonage te zijn van zijn tweede boek The Lost World.

In de film Jurassic World (2015) is te zien dat Malcolm het boek God Creates Dinosaurs geschreven heeft. De titel is gebaseerd op een citaat uit de eerste Jurassic Park-film (1993).