Ian Stuart Donaldson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ian Stuart Donaldson
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 11 augustus 1957
Poulton-le-Fylde
Overleden 24 september 1993
Derbyshire
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1976-1993
Genre(s) Punk (muziek), Rock Against Communism
Label(s) Chiswick, Rock-O-Rama
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ian Stuart Donaldson (Poulton-le-Fylde, 11 augustus 1957 - Derbyshire, 24 september 1993) was de zanger en oprichter van de Britse rechtsextremistische band Skrewdriver.

Ian Stuart groeide op in Blackpool, waar hij in 1977 de punkband Skrewdriver oprichtte na een concert van de Sex Pistols bezocht te hebben. De oorspronkelijke band had geen politieke motieven en viel in 1979 uit elkaar. In 1982 richtte Stuart de band opnieuw op, nu met andere muzikanten. Deze nieuwe band maakte racistische muziek en had connecties met diverse extreemrechtse organisaties.

Stuart had buiten Skrewdriver nog vele nevenprojecten, zo bracht hij twee platen met ballads uit samen met Stigger, de gitarist van Skrewdriver. Samen met leden van Demented Are Go heeft hij onder de naam Ian Stuart and the Klansmen enkele cd's uitgebracht.

Ian Stuart werd de leider van Blood & Honour, een neonazistische organisatie die zich bezighoudt met de distributie van racistische muziek en propaganda, en de organisatie van rockconcerten[1]. Omdat de organisatie geweld propageert en veel leden veroordeeld zijn wegens geweld of wapenbezit is Blood & Honour in diverse Europese landen verboden.[2]

Op 24 september 1993 kwam Stuart om het leven bij een auto-ongeluk. Vrienden en geestverwanten vermoedden een complot van de Engelse geheime dienst MI5 of een onbekende extreem linkse organisatie, maar daar is nooit enig bewijs voor gevonden.

Ian Stuart was een van de invloedrijkste personen binnen de neo-nazistische punkmuziek, ook wel Rock Against Communism genoemd[3].

Sinds de dood van Ian Stuart in 1993 worden er jaarlijks op zijn overlijdensdatum of in de week van zijn overlijdensdatum in verschillende landen ISD-memorials gehouden, meestal of uitsluitend georganiseerd door Blood & Honour. Dit zijn ondergrondse festivals met verscheidene R.A.C.-bands die merendeels in Engeland worden georganiseerd. Om verboden en antiracisten te vermijden en zichzelf niet in gevaar te brengen, huurt Blood & Honour steeds een zaal onder een andere naam en onder andere voorwaarden. Ook op de affiches en flyers die via het internet te raadplegen zijn, wordt de exacte locatie nooit weergegeven. Gewoonlijk krijgen de ingewijden kort van tevoren een sms'je met de exacte locatie. Het is vaak moeilijk, ook voor politiediensten, om te weten te komen waar en wanneer dergelijke concerten doorgaan.

Ian Stuart als symbool[bewerken]

Ian Stuart wordt door verschillende personen en groeperingen met extreem-rechtse ideeën als een leider en een lichtend voorbeeld beschouwd. Ian Stuart was iemand die met het nodige charisma veel jongeren wist te overtuigen om aan te sluiten bij het rechts-extremisme.