Iberische meerkikker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Iberische meerkikker
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Rana perezi big.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie: Ranidae (Echte kikkers)
Geslacht: Pelophylax
Soort
Pelophylax perezi
(López-Seoane, 1885)
Afbeeldingen Iberische meerkikker op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Iberische meerkikker op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Iberische meerkikker[2] of Iberische groene kikker (Pelophylax perezi) is een kikker uit de familie echte kikkers (Ranidae).[3] De soort behoorde lange tijd tot het geslacht Rana. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door López-Seoane in 1885. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Rana hispanica gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De lengte is ongeveer 8 centimeter en de kleur meestal bruingroen met duidelijk donker gebandeerde poten en vaak ronde, donkerbruine tot zwarte vlekken op de rug. Het mannetje is in de paartijd veel feller groen en ook is de lengte kleiner dan die van een vrouwtje. De meeste exemplaren hebben een donkere tekening op de buik, bij de meeste soorten kikkers is deze meestal egaal en wit.

Algemeen[bewerken]

Deze kikker leeft in zuidelijk Frankrijk, Spanje, Portugal, de Azoren en de Canarische Eilanden hoewel de soort op beide twee eilandengroepen is uitgezet.[4] Het voedsel bestaat uit kleine insecten en wormen maar ook kleinere kikkers, zelfs soortgenoten, worden gegeten. Deze soort houden van stromende rivieren en bredere sloten met veel onderwater vegetatie waar tussen gescholen kan worden. De Iberische groene kikker is te vinden op zonnige plekken, maar verbergt zich op het land vaak tussen planten en bladeren. Er wordt zowel overdag gejaagd als tijdens de schemering.

Via tuincentra heeft de soort zich ook in België gevestigd.[5]

Externe link[bewerken]

Enkele foto's van de Iberische groene kikker.

Bronvermelding[bewerken]