Ichihara (Chiba)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ichihara
市原市; Ichihara-shi
Plaats in Japan Vlag van Japan
Vlag
Wapen
Ichihara (Japan)
Ichihara
Situering
Eiland Honshu
Regio Kanto
Prefectuur Vlag van Chiba Chiba
Coördinaten 35° 29′ NB, 140° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 368.20 km²
Inwoners 279.899
Datum 1 mei 2007
Bevolkingsdichtheid 760,18 inw./km2
Gemeentehuis
Burgemeester Sakuma Takayoshi
(佐久間 隆義)
Postcode 〒290-8501
Website Ichihara
Detailkaart
Situering van Ichihara in de prefectuur Chiba
:seirei shi / :shi / :cho·mura
Portaal  Portaalicoon   Japan

Ichihara (Jp.: 市原市, Ichihara-shi) is een Japanse stad in het midwesten van de prefectuur Chiba, gelegen aan de oostkust van de Baai van Tokio op 50 km van de Japanse hoofdstad. Met 368,20 km² is Ichihara qua oppervlakte de grootste gemeente van de prefectuur. De stad telde op 1 mei 2007 circa 279.899 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de 7de eeuw was de gemeente regeringszetel van de voormalige provincie c.q. leenrijk Kazusa (上総国,Kazusa-no-kuni) en locatie van een provinciale staatstempel (国分寺,kokubunji) . Tijdens de Edoperiode (1600-1868) kwam Ichihara tot bloei als relais op de Kisarazu-route (木更津街道, Kisarazu kaidō) en als kasteelstad (城下町, jōkamachi). Na de oprichting van moderne prefecturen in 1871 viel de gemeente onder de prefectuur Kisarazu. Bij de herindeling twee jaar later werd ze uiteindelijk bij de prefectuur Chiba ondergebracht.

In 1962 ontstond de fusiegemeente Ichihara door het samengaan van Ichihara met de deelgemeenten Goi (五井), Sanwa (三和), Shiizu (椎津) en Anegasaki (姉崎). Het jaar daarop verkreeg Ichihara het predicaat "stad". Afgezien van het spoor- en handelscentrum Goi, waren het vooroorlogse Ichihara en zijn deelgemeenten aangewezen op landbouw en visserij. Na de Tweede Wereldoorlog kende het gebied een sterke industrialisering en liep het belang van de primaire sector, mede door de toegenomen bodem-, zee- en luchtverontreiniging, drastisch terug.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Vandaag maakt de stad deel uit van het Keiyo-industriegebied (京葉工業地帯,Keiyō kōgyō chitai). Het uitgestrekte industrieel complex, aangelegd sedert 1959 en grotendeels op aangewonnen kustland gesitueerd, omvat olieraffinaderijen, scheepsbouwondernemingen, staalbedrijven, petrochemische fabrieken en krachtcentrales. Ichihara's oostelijke deel bleef stedelijk en agrarisch van aard.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege zijn vroege bewoning heeft de stad enige interessante opgravingterreinen binnen haar grondgebied, waaronder de Inaridai graftombe nr. 1 (稲荷台一号墳, Inaridai ichigōfun).

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 november 1993 ging de stad formeel een jumelage aan met de Amerikaanse stad Mobile, Alabama.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]