Ida Heijermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ida Sarah Heijermans)
Ida Heijermans
Mejuffrouw Ida Heyermans, 1913
Algemene informatie
Volledige naam Ida Sarah Heijermans
Geboren 9 december 1866
Geboorteplaats Rotterdam
Overleden 8 april 1943
Overlijdensplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Onderwijzeres, pedagoge en schrijfster
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Feminisme

Ida Sarah Heijermans (Rotterdam, 9 december 1866 - Amsterdam, 8 april 1943) was een Nederlandse onderwijzeres, pedagoge en schrijfster.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Heijermans groeide op in een liberaal joods gezin met elf kinderen. Zij was een zuster van kunstenares Marie Heijermans, toneelschrijver Herman Heijermans en sociaal geneeskundige Louis Heijermans. Ze was de tante van toneelactrice Hermine Heijermans.

Heijermans werd op haar achttiende aangesteld als onderwijzeres op de Industrieschool voor Meisjes in Rotterdam, waar ze vrijwel haar hele professionele leven actief bleef. Ze onderwees in algemene ontwikkeling, Frans en opvoedkunde. Heijermans werkte ook parttime in Den Haag aan de plaatselijke meisjesvakschool. Ze volgde de vernieuwingen binnen het onderwijs op de voet en zo voerde ze bij de Industrieschool het Daltonsysteem in.

Naast haar professionele werkzaamheden ontwikkelde Heijermans zich tot schrijfster. In 1893 schreef ze haar eerste boek, Sprookjes, en tussen 1900 en 1922 was ze hoofdredacteur van het tijdschrift De Vrouw waarin ze veelvuldig schreef over opvoeding en onderwijs. Ook schreef ze voor andere gedrukte media zoals de Nieuwe Rotterdamsche Courant, het Algemeen Handelsblad en De Gids, De Tijd, Volksontwikkeling en De (Groene) Amsterdammer.

Heijermans' pedagogische ideeën waren vooral gericht op meisjes uit de arbeidersklasse. De optimale ontplooiing van elk kind stond centraal. Meisjes dienden in haar visie te worden opgevoed tot "moeder der toekomst". Hierbij diende aandacht te worden besteed aan kinderverzorging, hygiëne, het huishouden en algemeen vormende vakken.

In 1943 overleed Heijermans in een rusthuis te Amsterdam.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Wil je even met me ballen - illustratie van Bas van der Veer uit het boek "Uit tantes jeugd" van Ida Heijermans (1916)


Zie de categorie Ida Heijermans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.