Idaly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Idaly Faal)
Idaly
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Idaly Faal
Alias Idaly
Bijnaam Idje
Geboren 1995Bewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2015-heden
Genre(s) hiphop, rap
Beroep rapper, producer
Label(s) Top Notch
Verwante artiesten Lil' Kleine, Bokoesam, Ronnie Flex, Jonna Fraser, Frenna, Reverse, Adje, CHO, Famke Louise
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Idaly Faal, bij het grote publiek beter bekend als simpelweg Idaly, is een Nederlands rapper en producer.[1]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Faal was als kleine jongen geregeld te vinden in de studio's van Reverse en Adje op IJburg, Amsterdam-Oost. Hier legde hij een muzikale basis en verschillende vriendschappen die hem als vanzelfsprekend de muziekwereld introkken. Zo leverde hij al op jonge leeftijd bijdrages op projecten van Reverse, Faberyayo en Bokoesam.

Begin 2015 vertrok Faal met een twintigtal andere jonge rappers en producers waaronder Lil' Kleine, Bokoesam, Ronnie Flex, Jonna Fraser, Frenna en $hirak op schrijverskamp in Schiermonnikoog. Met hen vormde Faal het hiphopcollectief New Wave en brachten ze een gelijknamige album uit, deze behaalde diverse hitlijsten. Het collectief gaf een optreden op Lowlands en werd in 2016 bekroond met verscheidene Edisons en de Popprijs.[2] De samenwerkingen op New Wave bezorgden Idaly zijn eerste hits in de Single Top 100 met de nummers No Go Zone en Hoog / Laag. In de zomer van datzelfde jaar maakte Idaly deel uit van het collectief Veldentaal, mede bestaande uit Bokoesam, Yung Nnelg en producers Garrincha en GRGY. Het samenwerkingsverbond resulteerde in een 14 tracks-tellende, gelijknamige mixtape, waarmee dat najaar getourd werd.

In 2016 bracht Faal zijn eerste soloproject uit onder de naam Eindelijk, deze stond een week in de Album Top 100.[3] Verder had hij dat jaar succes met het nummer Jij & ik.[4] In 2017 volgde een tweede project, NU, met gastbijdrages van o.a. Jonna Fraser en CHO.

Doorheen 2018 releasede hij meerdere ep's en singles in samenwerking met verschillende artiesten zoals Jonna Fraser, LouiVos, Latifah, Boef en Frenna. Op 21 juni 2018 bracht Faal de single Wine Slow uit, de single maakte geen impact. Echter niet veel later op 12 juli 2018 bracht hij met Ronnie Flex, Famke Louise en Bizzey een remix uit die de 3e plek in de Single Top 100 haalde en 35 weken in deze hitlijst bleef staan.[5]

In april 2019 bracht Faal zijn debuutalbum IDALY uit, nagenoeg volledig geproduceerd door Reverse en met gastbijdrages van o.a. Frenna, Emms, Famke Louise, Ronnie Flex, Josylvio en 3Robi. Het album debuteerde op een 5e plaats in de Album Top 100 en behaalde de Gouden status.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Discografie van Idaly voor het artikel over de discografie van Idaly

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]