Naar inhoud springen

Identiteit en Democratie Partij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Identiteit en Democratie Partij (ID Partij)
Logo
Personen
Voorzitter Gerolf Annemans
Geschiedenis
Opgericht 3 oktober 2014
Algemene gegevens
Actief in Europa
Hoofdkantoor Boulevard Haussmann 75
Parijs, Frankrijk
Richting Rechts[1][2][3][4] tot extreemrechts[5][6][7][8][9][10][11][12][13]
Ideologie Nationalisme[14]
Rechts-populisme[14]
Euroscepsis[15]
Europese fractie Identiteit en Democratie
Website https://id-party.eu/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Europese Unie

De Identiteit en Democratie Partij (Frans: Identité et Démocratie Parti) is een politieke partij op Europees niveau.

Na de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 probeerden partijen die geassocieerd waren met de Europese Alliantie voor Vrijheid (een Europese politieke partij die in 2010 was opgericht) tevergeefs een fractie te vormen in het Europees Parlement.

Later in 2014 besloten deze partijen een nieuwe structuur op te zetten, die Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid werd genoemd. Deze pan-Europese partij werd in 2015 erkend door het Europees Parlement; op 18 september 2017 werd deze partij geregistreerd als Europese politieke partij door de inmiddels opgerichte Autoriteit voor Europese politieke partijen en Europese politieke stichtingen (APPF).[16] De naam van de partij werd op 30 augustus 2019 gewijzigd in Identiteit en Democratie Partij.

Op 15 juni 2015 werd in het Europees Parlement de fractie van Europa van Naties en Vrijheid ingesteld. Na de Europese Parlementsverkiezingen van 2019 werd een nieuwe fractie opgericht met de naam Identiteit en Democratie.

Lid van de ID Partij zijn politieke partijen uit België (Vlaams Belang), Bulgarije (Wolja), Frankrijk (Rassemblement National), Griekenland (Nea Dexia), Italië (Lega Nord), Oostenrijk (FPÖ), Polen (Kongres Nowej Prawicy), Slowakije (Sme Rodina) en Tsjechië (Svoboda a přímá demokracie). Gerolf Annemans is sinds 2017 voorzitter van de partij.

Zie de categorie Identity and Democracy Party van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.