Iers kenteken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kenteken uit de eerste helft van 2019, D = Dublin
Kentekenspecificatie, zonder nummer voor het semester. De situatie voor 2013.
Kenteken van 1987 tot 1991
Geografische verdeling van de afkortingen

Een Iers kenteken is een kenteken van een voertuig uit Ierland. De kentekenplaat bestaat uit cijfers en letters, die zwart zijn op een witte reflecterende achtergrond. De naam van de stad of het graafschap moet bovenaan in het Iers vermeld zijn. De EU-vlag en de letters "IRL" zijn aan de linkerkant van het bord geplaatst. De vlag toont 12 gouden sterren in een cirkel, met de letters "IRL" in het wit eronder, allemaal op een blauwe reflecterende achtergrond. Er mogen geen andere cijfers, letters of tekens op de kentekenplaat staan.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1987 tot en met 2012 hadden de kentekenplaten het formaat JJ-CC-NNNNNN en vanaf 2013 volgen de kentekenplaten de indeling JJS-CC-NNNNNN;

  • JJ staat voor de laatste twee cijfers van het jaar van registratie;
  • S staat voor het semester, 1 of 2;
  • CC is een code van één of twee letters die de stad of het graafschap aangeeft;
  • NNNNNN is een nummer van 1 tot 6 cijfers dat begint met het eerste geregistreerde voertuig van het jaar.

Er wordt beweerd dat het extra cijfer voor het semester onder meer toegevoegd werd om te voorkomen dat kentekens met het ongeluksgetal 13 zouden beginnen.[1]

Een nummerplaat van een voertuig uit Dublin bevat een D als afkorting van Dublin, terwijl aan de bovenkant voluit de Ierse naam Baile Átha Cliath wordt geschreven.

Codes[bewerken | brontekst bewerken]

Als een voertuig op of na 1 januari 2014 voor het eerst gebruikt en geregistreerd wordt, dan gelden de volgende codes:[2][3]

Code Ierse naam Registration District
C Corcaigh Cork
CE An Clár Clare
CN An Cabhán Cavan
CW Ceatharlach Carlow
D Baile Átha Cliath Dublin
DL Dún na Ngall Donegal
G Gaillimh Galway
KE Cill Dara Kildare
KK Cill Cheannaigh Kilkenny
KY Ciarrai Kerry
L Luimneach Limerick
LD An Longphort Longford
LH An Lú Louth
LM Liatroim Leitrim
LS Laois Laois
MH An Mhi Meath
MN Muineachán Monaghan
MO Maigh Eo Mayo
OY Uibh Fhaili Offaly
RN Ros Comáin Roscommon
SO Sligeach Sligo
T Tiobraid Árann Tipperary
W Port Láirge Waterford
WH An Iarmhí Westmeath
WW Cill Mhantáin Wicklow
WX Loch Garman Wexford

Oudere codes[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 werd de code "T" voor Tipperary geïntroduceerd, als gevolg van de fusie van Tipperary North County Council ("TN") en Tipperary South County Council ("TS"). De codes voor Limerick en Waterford veranderden ook als gevolg van fusies. Limerick ging van "L" en "LK" naar enkel "L". Waterford ging van "W" en "WD" naar enkel "W". Als een voertuig vóór 1 januari 2014 voor het eerst in een ander land in gebruik is genomen, en op of na 1 januari 2014 in Ierland wordt ingevoerd en geregistreerd, dan zijn de codes L, LK, TS, TN, W en WD, zoals voorheen van toepassing.

Een kenteken reserveren[bewerken | brontekst bewerken]

Ierland kent geen gepersonaliseerde kentekenplaten. Iemand kan wel vooraf te betalen voor een zogenaamd 'cherised number'. In zo’n geval wordt een nummer gereserveerd en vervolgens wordt er dan gewacht tot het aantal geregistreerde auto's wordt bereikt waardoor dat nummer kan worden uitgegeven. Voorbeelden zijn 191-D-525 bij een BMW 525, of 191-D-911 bij een Porsche 911.[3]

Bijna alle kentekenplaten zijn beschikbaar voor reservering. Een uitzondering is het eerste nummer van elke registratieperiode uitgegeven in Cork, Dublin, Limerick en Waterford (bijvoorbeeld 161-D-1). Deze zijn gereserveerd zijn voor de burgemeesters van deze steden.

Speciale kentekens[bewerken | brontekst bewerken]

Een voertuig dat niet permanent geregistreerd is, kan tot een maand voorafgaand aan de export een ZZ-kenteken voeren. Een ZZ-kenteken bestaat uit de letters ZZ gevolgd door een uniek vijfcijferig nummer.

Er zijn speciale ZV-kentekens die beschikbaar zijn voor 'vintage' auto's. Een voorbeeld van een kentekenplaat in dit formaat is ZV 4723.

Kentekens voor 1987[bewerken | brontekst bewerken]

Kenteken (achterkant) van 1969 tot 1987

Voor 1987 werd een ander systeem voor de indeling van kentekens gehanteerd. Dit systeem stamt uit 1903. Indertijd werd een alfabetische lijst van 32 gebieden opgesteld. Deze gebieden kregen een indexletter voorafgegaan door de letter I, beginnend met Antrim (IA), Armagh (IB) , Carlow (IC) tot en met Mayo (IZ). De volgorde werd vervolgens omgekeerd vanaf Meath (AI), Monaghan (BI) tot en met Wicklow (NI). Deze letters werden gevolgd door één, twee, drie of vier cijfers en liepen op tot 9999. De letters G, Q, S en V werden niet gebruikt.[4] Toen deze combinaties allemaal waren uitgegeven werd er op dit systeem voortgeborduurd door andere lettercombinaties uit te geven, of de letters aan het einde van het nummerbord te plaatsen.

Bijvoorbeeld voor County Louth:

Nummer Periode
IY 1 t/m IY 9999 december 1903 – oktober 1954
ZY 1 t/m ZY 9999 oktober 1954 – januari 1964
AIY 1 t/m ZIY 999 januari 1964 – oktober 1976
AZY 1 t/m YZY 999 oktober 1976 – september 1985
101 ZY t/m 2507 ZY september 1985 – december 1986
Zie de categorie License plates of Ireland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.