Ierse Zee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ierse Zee
Locatie Ierse Zee.PNG
Locatie tussen Ierland en Groot-Brittannië
Oppervlakte 46000
Diepte (max.) maximaal 300 m
Foto's
Diepten, grensen en havens van de Ierse Zee
Diepten, grensen en havens van de Ierse Zee
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Ierse Zee (bron: NASA)

De Ierse Zee (Engels: Irish Sea, Iers: Muir Éireann) is een zee tussen Ierland en Groot-Brittannië. De zee is verbonden met de Atlantische Oceaan door het Sint-Georgekanaal tussen Ierland en Wales in het zuiden en door het Noorderkanaal tussen Noord-Ierland en Schotland in het noorden. Het eiland Man ligt midden in de Ierse Zee.

Geschiedenis[bewerken]

De Ierse Zee heeft de laatste 20.000 jaar grote veranderingen ondergaan. Ten tijde van de laatste ijstijd was het midden van de huidige zee waarschijnlijk een zoetwatermeer. Toen het ijs zich 10.000 jaar geleden terugtrok, werd het meer opnieuw verbonden met de zee. Het water werd brak en later weer volledig zout.

Tegenwoordig is de zee ongeveer 45.000 km2 groot en maximaal 300 meter diep.[1] Het is ongeveer 300 kilometer lang en maximaal zo'n 200 km breed.

Economie[bewerken]

Naast de traditionele visserij is in de zeebodem olie en aardgas aangetroffen en op diverse plaatsen staan productieplatforms.[1] De zee wordt ook gebruikt voor het plaatsen van windmolens voor de opwekking van elektriciteit.[1] Het grootste windmolenpark, Gwynt y Môr, staat 18 kilometer voor de kust van Wales. Hier staan 160 windmolens met een totale opgesteld vermogen van 576 MW. De waterdiepte ter plaatse is 18 tot 33 meter.

Verbindingen[bewerken]

Veerboten[bewerken]

Veerbootverbindingen tussen Groot-Brittannië en Ierland via de Ierse Zee zijn de routes:

Er is ook een verbinding tussen Liverpool en Belfast via Man.

SailRail[bewerken]

SailRail verkoopt combinatie tickets voor trein en overtocht. Tussen Ierland en Engeland zijn Arriva Trains Wales, Iarnród Éireann, alsmede Irish Ferries en Stena Line actief met SailRail met door middel van treinkaartjes voor de trein en de veerboot. Eveneens tussen Noord-Ierland en Schotland is SailRail actief via Northern Ireland Railways, Stena Line en Abellio ScotRail.

Vaste verbindingen[bewerken]

Er zijn diverse plannen in de maak voor de bouw van vaste verbindingen tussen de landen aan de oost- en westkust van de Ierse Zee. De plannen gaan uit van bruggen, tunnels en de combinatie van de twee.[2]

Milieu[bewerken]

De Ierse Zee is verontreinigd met radioactief afval door de eerste Britse kernwapenproductie en de kerncentrale bij Windscale (het tegenwoordige Sellafield). Tijdens de eerste decennia van de productie is 250 kg plutonium in de Ierse Zee terechtgekomen.

Externe link[bewerken]