Igigi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Igigi was een koning van het Akkadische rijk die regeerde vanaf ca. 2194 v.Chr. Hij veroverde de macht over Akkad na de dood van Shar-Kali-Sharri.

Igigi is ook een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar de lagere goden (in tegenstelling tot de hogere goden, de Anunnaki). In het Sumerisch betekent dit "Diegenen die kijken en zien". Het woord wordt soms geassocieerd met bloed, krankzinnigheid en wraak.

Igigi en Anunnaki[bewerken]

De Igigi ('monsters en slangen'[1]) komen voor in een assyrische-babylonische legende. In deze legende komt naar voren dan de Igigi harde werkers waren die de Anunnaki dienden[2]. Onder leiding van Kingu komen de Igigi in opstand tegen de Anunnaki en worden verslagen. Mardoek, leider van de Anunnaki, neemt Kingu zijn Me af, de Tabletten van het Lot.

Schepping van de Mens[bewerken]

Vervolgens wordt Kingu geofferd, omdat hij de leider van de rebelse Igigi is. Zijn bloed én verstand worden door Ea (Enki) gemengd met klei en daar worden mannen en vrouwen van geboetseerd. Zo heeft de mens van binnen iets wat goddelijk is en tegelijk iets rebels . De mens stamt immers ten dele af van de opstandige Igigu Kingu.

Mardoek[bewerken]

De koningen van de Igigi heette Marduk of Ashur. Deze laatste was de Assyrische god van de oorlog.

Zie ook[bewerken]