Igone de Jongh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Igone de Jongh
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Geboren Haarlem, 9 september 1979
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1996-
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Igone de Jongh (Haarlem, 9 september 1979) is een Nederlandse balletdanseres.

Biografie[bewerken]

De Jongh groeide op in Haarlem. Vanaf haar achtste jaar volgde ze de opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en daarna aan de Royal Ballet School in Londen. In 1996 kreeg ze een aanstelling als élève bij Het Nationale Ballet te Amsterdam. In 2003 was ze opgeklommen tot Eerste Solist.[1] De Jongh danst vele hoofdrollen bij het Nationale Ballet.

Palmares[bewerken]

In haar loopbaan won ze in 1996 de Arnold Haskell Award voor veelbelovende jonge danser. In 2002 won ze de Aanmoedigingsprijs van de Stichting Dansersfonds en de Alexandra Radiusprijs. Tijdens de Nederlandse Dansdagen 2016 kreeg Igone de Jongh de Gouden Zwaan voor haar grote bijdrage aan de Nederlandse dans.[2]

Op 10 december 2016 is Igone benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.[1]

Televisie optredens[bewerken]

Op 13 februari 2009 interviewde Ivo Niehe haar voor de TROS TV Show. In 2013 was ze te zien als ballerina in de videoclip van Anouk getiteld Birds. Met dit nummer ging Anouk voor Nederland naar het Eurovisiesongfestival 2013. In 2015 was ze te zien als gast in Linda's Zomerweek en als jurylid in Dance Dance Dance. Op 7 oktober 2016 werd ze in College Tour geïnterviewd door Twan Huys. Op 5 mei 2017 trad zij op als soliste, ondersteund door andere dansers van Het Nationale Ballet, tijdens het traditionele bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam. Een interview met Cornald Maas vond plaats voor het televisieprogramma Volle zalen van de AVROTROS in november 2018.

Privé[bewerken]

Ze is gescheiden van de vroegere balletdanser Mathieu Gremillet met wie ze samen een zoon heeft. Nu heeft ze een relatie met Thijs Römer.

Externe links[bewerken]