Igor Cornelissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Igor Cornelissen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Zwolle, 3 mei 1935
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist, schrijver
Bekend van Vrij Nederland
Portaal  Portaalicoon   Media

Igor Cornelissen (Zwolle, 3 mei 1935) is een Nederlands journalist en auteur. Hij was journalist bij Het Vrije Volk (1956-1958) en redacteur bij Vrij Nederland (1962-1996). Van 1990 tot 2000 schreef hij de rubriek Voetnoot in Het Parool.

Cornelissen groeide op in Zwolle als kind van een joodse moeder en niet-joodse vader. Naast zijn journalistieke werk is hij actief geweest voor de studentenvereniging Politeia en was hij lid van de Nederlandse tak van de Vierde Internationale. In 1971 nam hij afscheid van de trotskistische beweging.

De artikelen van Cornelissen gaan voornamelijk over politieke randfiguren, sociale strijd, Oost-Europa, communisme, spionage en de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast schreef hij ook romans en geschiedkundige boeken.

In 1983 publiceerde Cornelissen het eerste deel van zijn herinneringen: Van Zwolle tot Brest-Litowsk. In Raamgracht 4 uit 1998 nam hij de draad van zijn levensverhaal weer op. Dit deel begint met zijn aantreden als redacteur bij Vrij Nederland in 1962 en eindigt met de dood van zijn moeder en zijn terugkeer naar Zwolle in 1976. Hierna zouden nog twee delen met herinneringen verschijnen.

Cornelissen is een liefhebber van jazz en speelde als amateur trompet in diverse formaties. Hij trad op met andere amateurs als KRO-presentator Lex Lammen (drums), tekenaar Frits Müller (tenorsaxofoon) en Volkskrant-journalist Henk Strabbing (trombone), maar ook met professionele jazzmusici als Hans IJzerdraat, F.B. Hotz en Johnny Meijer.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • 60 jaar Cornelissen. Een liber amIGORum. Zwolle, Waanders, 1995. Geen ISBN
  • Hans van Straten: 'Igor Cornelissen, journaliste et écrivain'. In: Septentrion, vol. 20 (1991), afl. 3, pag. 78-80

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Martje Breedt Bruyn: 'De 5 leefregels van Igor Cornelissen'. In: Vrij Nederland, 8 aug. 2009