Ik, Jan Cremer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Cremer met zijn boek op de grond Ik, Jan Cremer (27 november 1964)

Ik, Jan Cremer is een roman, oorspronkelijk bestaande uit een tweeluik. Het eerste deel kwam in 1964 uit en het tweede, 'Ik Jan Cremer, Tweede Boek' in 1966. De publicaties zorgden voor veel controverse, waardoor de schrijver en beeldend kunstenaar Jan Cremer al snel grote bekendheid verkreeg.

Het is een moderne schelmenroman, gepresenteerd als een autobiografie, gebaseerd op persoonlijke ervaringen van de auteur. Vooral de expliciete beschrijving van seksuele belevenissen in het tweede deel zorgden voor de nodige opschudding.

Het (tweedelige) boek werd door de literaire critici unaniem verguisd, vanwege het ontberen van literaire kwaliteit, maar bereikte een voor Nederland ongekend hoge oplage en zorgde voor een internationale doorbraak van de auteur als schrijver en beeldend kunstenaar.

In 2008 verscheen, 44 jaar na zijn eerste boek, 'Ik Jan Cremer Derde Boek'. Daarin beschrijft de schrijver de keerzijde van het succes die zijn eerste twee boeken hem brachten.

Uitgavegeschiedenis boeken 1 en 2[bewerken | brontekst bewerken]

Beide boeken verschenen als 'literaire reuzenpockets' bij De Bezige Bij. De boeken beleefden vele drukken, de 52ste druk verscheen in 2008. Het werd in vele talen vertaald, onder andere in het Engels en het Duits.

In latere uitgaven zijn beide boeken vaak in één band samengevoegd.

Bewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1985 werd de roman door Lennaert Nijgh en Gerard Stellaard door een stichting vanuit bde Groningse Oosterpoort en Stadsschouwburg bewerkt tot de rockmusical Ik Jan Cremer. De uitvoering kostte veel meer dan vooraf was begroot (hetgeen de Groningse CDA-wethouder A.J. Berger zijn functie kostte, daar er veel gemeenschapsgeld in was gestoken dan vooraf aan de gemeenteraad was gemeld), kreeg slechte recensies en werd geen succes.