Ilhan Omar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ilhan Omar
Ilhan Omar, official portrait, 116th Congress.jpg
Geboren 4 oktober 1981
Vlag van Somalië Mogadishu
Politieke partij Minnesota Democratic-Farmer-Labor Party (Democratische Partij)
Partner Ahmed Hirsi
Beroep Politica
Religie Islam
Lid van het Minnesota House of Representatives namens het 60B-district
Aangetreden 3 januari 2017
Einde termijn 3 januari 2019
Voorganger Phyllis Kahn
Opvolger Mohamud Noor
Lid van het Huis van Afgevaardigden namens het 5e congresdistrict van Minnesota
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2019
Voorganger Keith Ellison
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ilhan Omar (Mogadishu, 4 oktober 1981) is een Somalisch-Amerikaans politica.

Loopbaan[bewerken]

Omar zetelde van januari 2017 tot januari 2019 als lid van de Minnesota Democratic-Farmer-Labor Party in het lagerhuis van Minnesota en werkte als beleidsdirecteur van het Women Organizing Women Network.

Op 14 augustus 2018 won Omar de Democratische voorverkiezing om Minnesota's 5e congresdistrict te vertegenwoordigen in het Huis van Afgevaardigden. De algemene verkiezing op 6 november 2018 won ze met 78,2% van de stemmen. Omar werd op 3 januari 2019 de eerste Somalisch-Amerikaan, de eerste ex-vluchteling en, samen met Rashida Tlaib, een van de eerste twee vrouwelijke moslims in het Amerikaanse Congres. Ze volgt Keith Ellison op.

Ilhan Omar is een Democraat van linkse signatuur. Ze is voorstander van Medicare for All, een minimumloon van 15 dollar, gratis hoger onderwijs en hervorming van het strafrecht.

Ze is ook uitgesproken kritisch tegenover het beleid van Israël ten opzichte van de Palestijnen. In reactie daarop heeft de Israëlische regering in augustus 2019 een gepland bezoek van Omar aan Israël tegengehouden.[1]

Aanvaring met Trump[bewerken]

In juli 2019 opende president Donald Trump de aanval op Omar en nog drie vrouwelijke Democratische congresleden met een migratieachtergrond; Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Alexandria Ocasio-Cortez. Trump gaf via Twitter aan dat deze vier Democratische afgevaardigden naar zijn mening Amerika haten, en dat ze wat hem betreft terug moeten naar de – in zijn bewoordingen – "totaal verwoeste en van misdaad vergeven landen waar ze vandaan komen, om daar bij te dragen aan de opbouw van deze landen, in plaats van de geweldige Amerikanen te vertellen hoe die hun land moeten regeren." Vervolgens beschuldigde Trump Omar tijdens een campagnebijeenkomst in Greenville van antisemitische uitspraken.[2] In reactie hierop scandeerden zijn aanhangers "Stuur haar terug!"[3] In reactie hierop nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een motie aan waarin de tweets van Trump over vier Democratische afgevaardigden met een migratieachtergrond werden veroordeeld als "racistische opmerkingen die angst en haat voor nieuwe Amerikanen en mensen van kleur legitimeren".[4]

Externe links[bewerken]