Ilvy Njiokiktjien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ilvy Njiokiktjien (Utrecht[1], 28 september 1984) is een Nederlandse fotografe van Chinees-Indonesische afkomst.

Ilvy Njiokiktjien volgde de School voor de Journalistiek in Utrecht en werkte daarna voor Sp!ts en het ANP. In 2007 werkte zij als fotografe in Zuid-Afrika. In januari 2008 won zij de Canon Prijs van de Zilveren Camera, de prijs voor jong fotografisch talent.

In mei 2008 kwam zij in het nieuws toen cabaretier Theo Maassen haar camera stukgooide op het podium van de Melkweg, omdat ze hem zonder zijn toestemming tijdens een voorstelling fotografeerde. Van de organisatie had ze echter de toestemming gekregen om overal te fotograferen[2]. Door een communicatiefout was zij echter niet van Maassens verbod op de hoogte gebracht. Aanvankelijk diende zij een aanklacht in tegen Maassen, maar trok deze in, nadat Maassen en de Melkweg hun excuses aanboden en toezegden de camera te zullen vergoeden.

In oktober 2008 heeft Njiokiktjien de National Geographic fotoprijs gewonnen in de categorie Mens. Op 10 april 2013 is zij als eerste benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Een eretitel in navolging van Dichter des Vaderlands om het vak fotografie bij het publiek een breder gezicht te geven. Zo zal zij voor de zogenaamde “Fotoweek 2013” een speciale fotoserie maken die dan wordt geëxposeerd in het fotomuseum Foam.

In januari 2014 won ze als eerste vrouw de Zilveren Camera voor een foto die ze in 2013 maakte bij de begrafenis van Nelson Mandela.[3]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties