Ilyas Khoja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ilyas Khoja (gestorven in 1368) was Kan van Transoxanië (1363) en Kan van Moghulistan van 1363 tot 1368. Hij was de zoon van Tughlugh Timoer.

In 1363 nam Tughlugh Timoer weer bezit van Transoxanië en executeerde veel van de opstandige lokale leiders, en benoemde Ilyas Khoja als gouverneur. Vanwege de hardheid van het regime kwamen velen in opstand, onder andere Amir Hoessein van de Kara'unas en Timoer van de Barlas. Samen streden ze tegen de Mongolen en de lokale stammen die loyaal aan Ilyas Khoja waren en wisten hen uiteindelijk te verslaan. Al snel stierf Tughlugh Timoer en ging Ilyas Khoja naar Moghulistan om de macht over te nemen.

In 1365 keerde Ilyas terug naar Transoxanië. In mei versloeg hij Amir Hoessein en Timoer, maar toen hij bij de stadspoorten van Samarkand aan kwam weigerden de inwoners om hen binnen te laten, de belegering die volgde verliep rampzalig waarna Ilyas zich terug trok uit Transoxanië.

Ilyas stierf in 1368 waarna Qamar ad-Din de macht overnam, Qamar was waarschijnlijk verantwoordelijk voor Ilyas dood. Een groot gedeelte van de Kan zijn familie werd vermoord, maar zijn broer Khizr Khoja werd verborgen en zou uiteindelijk de macht over Moghulistan terugveroveren.