Impactfactor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De impactfactor is een maat die weergeeft hoe vaak een wetenschappelijk tijdschrift geciteerd wordt. Hoe vaker de artikelen uit een bepaald wetenschappelijk tijdschrift in andere tijdschriften worden geciteerd, des te hoger de impactfactor.

Voor ieder jaar kan de impactfactor als volgt worden berekend:

De impactfactor is onder andere bedoeld om (mede) een indruk te geven van het relatieve aanzien (prestige) van een tijdschrift.[1] Voor wetenschappers is de impactfactor van belang, omdat het lang gezien werd als maat voor de relatieve aanzien (het belang) van het tijdschrift.[bron?] Naarmate hun publicaties in tijdschriften met een hogere impactfactor worden gepubliceerd, kunnen hun carrièrekansen stijgen.[bron?] De VSNU onderkent echter dat de impactfactor geen kwaliteitsmaat is voor wetenschappers en is tegen het gebruik daarvan.[2][3]

Jaarlijks publiceert Clarivate Analytics (voorheen het "Institute for Scientific Information" en later Thomson Scientific) een lijst met de door hen berekende impactfactoren, die worden gepubliceerd in de jaarlijkse publicatie "Journal Citation Reports".

Ter indicatie: toptijdschriften als Science en Nature hebben een impactfactor van rond de 30; een tijdschrift als Physical Review Letters, dat wel het belangrijkste tijdschrift op natuurkundig gebied kan worden genoemd, heeft een impactfactor van rond de 7; en meer gespecialiseerde tijdschriften als de andere onderdelen van Physical Review komen rond de 2,5 uit (gegevens van 2006).[4]

De impactfactor kan door verscheidene oorzaken vertekend worden.[5] Zo hebben veel "review"-tijdschriften forse impactfactoren: de artikelen daarin zijn overzichtsartikelen van vakgebieden, en deze worden onevenredig veel geciteerd.[1] Als voorbeeld heeft Reviews of Modern Physics, het review-tijdschrift uit de Physical Review-serie, een impactfactor van rond de 50.[6] Daarnaast is er ook een sterke variatie tussen verschillende vakgebieden.[1] De hoogte van de impactfactor zegt vaak meer iets over de grootte van een bepaald vakgebied dan over het 'belang' ervan, en is voornamelijk geschikt om gelijksoortige tijdschriften op hetzelfde vakgebied te vergelijken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • h-index, een methode voor het bepalen van de impactfactor van een onderzoeker.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b c Eugene Garfield, The Thomson Reuters Impact Factor, oorspronkelijk gepubliceerd in Current Contents van 20 juni 1994
  2. VSNU ondertekent verklaring tegen gebruik impactfactoren. Science in Transition (3 december 2014). Geraadpleegd op 25 februari 2018.
  3. Impact niet langer leidend. ScienceGuide (4 december 2014). Gearchiveerd op 25 februari 2018. Geraadpleegd op 25 februari 2017.
  4. Thomson Scientific, Journal Citation Reports, Science edition 2006
  5. What’s wrong with the journal impact factor in 5 graphs. www.natureindex.com. Gearchiveerd op 14 mei 2019. Geraadpleegd op 3 augustus 2019.
  6. Thomson Scientific, Journal Citation Reports, Science edition 2010