Impactfactor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De impactfactor is een maat om het relatieve aanzien (het belang) van een wetenschappelijk tijdschrift aan te geven. Hoe vaker de artikelen uit een bepaald wetenschappelijk tijdschrift in andere tijdschriften worden geciteerd, des te hoger de impactfactor. Voor wetenschappers is de impactfactor van groot belang. Naarmate hun publicaties in tijdschriften met een hogere impactfactor worden gepubliceerd, kunnen hun carrièrekansen stijgen.

Jaarlijks publiceert Thomson Scientific (voorheen het "Institute for Scientific Information") een lijst met de door hen berekende impactfactoren, die worden gepubliceerd in de jaarlijkse publicatie "Journal Citation Reports".

Ter indicatie: toptijdschriften als Science en Nature hebben een impactfactor van rond de 30; een tijdschrift als Physical Review Letters, dat wel het belangrijkste tijdschrift op natuurkundig gebied kan worden genoemd, heeft een impactfactor van rond de 7; en meer gespecialiseerde tijdschriften als de andere onderdelen van Physical Review komen rond de 2,5 uit (gegevens van 2006).[1]

De impactfactor kan door verscheidene oorzaken vertekend worden. Zo hebben veel "review"-tijdschriften forse impactfactoren: de artikelen daarin zijn overzichtsartikelen van vakgebieden, en deze worden onevenredig veel geciteerd.[2] Als voorbeeld heeft Reviews of Modern Physics, het review-tijdschrift uit de Physical Review-serie, een impactfactor van rond de 50.[3] Daarnaast is er ook een sterke variatie tussen verschillende vakgebieden.[2] De hoogte van de impactfactor zegt vaak meer iets over de grootte van een bepaald vakgebied dan over het 'belang' ervan, en is voornamelijk geschikt om gelijksoortige tijdschriften op hetzelfde vakgebied te vergelijken.

Zie ook[bewerken]

  • h-index, een methode voor het bepalen van de impactfactor van een onderzoeker.

Noten[bewerken]

  1. Thomson Scientific, Journal Citation Reports, Science edition 2006
  2. a b Eugene Garfield, The Thomson Reuters Impact Factor, oorspronkelijk gepubliceerd in Current Contents van 20 juni 1994
  3. Thomson Scientific, Journal Citation Reports, Science edition 2010