Imperial Brands

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Imperial Brands plc
(voorheen: Imperial Tobacco)
Imperial Brands hoofdkwartier in Bristol
Rechtsvorm naamloze vennootschap
Oprichting december 1901
Sleutelfiguren Mark Williamson (voorzitter)
Alison Cooper (CEO)
Land Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Hoofdkantoor Bristol
Werknemers 33.300 (gemiddeld over 2018)
Producten sigaretten, sigaren, tabak, rookartikelen
Sector tabak
Omzet/jaar £ 30,5 miljard (2018)
Winst/jaar £ 1,4 miljard (2018)
Website imperialbrandsplc.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Imperial Brands plc, tot februari 2016 Imperial Tobacco, is een Britse multinationale tabaksfabrikant.

Het bedrijf werd in 1901 opgericht en is genoteerd aan de London Stock Exchange, het maakt deel uit van de FTSE 100. Het is na Philip Morris International, British American Tobacco en Japan Tobacco de vierde producent van tabaksartikelen wereldwijd.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Imperial Brands bestaat uit twee bedrijfsonderdelen:

  • Tobacco & NGP. NGP staat voor Next Generation Products zoals onder andere E-sigaretten. Dit onderdeel houdt zich bezig met de productie, marketing en verkoop van deze twee productgroepen.
  • Distribution. Dit onderdeel houdt zich bezig met de distributie van tabak en aanverwante artikelen voor andere fabrikanten, maar ook voor Imperial Brands.

In het gebroken boekjaar 2018 bedroeg de totale omzet ruim 30 miljard Pond sterling.[1] Hiervan was ongeveer de helft accijnzen en andere belastingen op tabakswaren. Van de resterende 16 miljard pond was de omzet gelijk verdeeld over de twee bedrijfsonderdelen. Distributie is een activiteit met relatief lage winstmarges, waardoor Tobacco & NGP veruit de belangrijkste bijdrage levert aan het nettoresultaat.[1]

De producten worden wereldwijd verkocht. De vier belangrijkste geografische markten zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. In deze vier landen wordt de helft van de omzet gerealiseerd.[1] Er werkten 33.300 mensen voor het bedrijf in 2018, waarvan 6200 bij Distribution.[1]

Bekende merken zijn Davidoff, Gauloises (sigaretten), Montecristo (sigaren), Golden Virginia (shag), Drum (shag) en Rizla (vloeipapier).

Het bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot 30 september.

Sinds oktober 1996 staan de aandelen van het bedrijf genoteerd aan de London Stock Exchange.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Imperial Tobacco Company werd in 1901 opgericht door de fusie van 13 Britse tabaks- en sigarettenbedrijven. Dit waren W.D. & H.O. Wills, John Player & Sons en 11 andere onafhankelijke familiebedrijven. De eerste voorzitter van het bedrijf was Sir William Henry Wills van W.D. & H.O. Wills. Het bedrijf werd opgericht om sterker te staan tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant, American Tobacco Company (ATC), die met prijsverlagingen de Engelse markt probeerde te veroveren.

Een jaar later kwam het bedrijf met ATC overeen een joint venture te formeren. Dit werd de British American Tobacco Company (BAT). De twee moedermaatschappijen kwamen overeen niet op elkaars binnenlandse markten te concurreren en de overzeese activiteiten in de joint venture te bundelen. ATC werd in 1911 verplicht zijn belang in de joint venture te verkopen, maar Imperial behield zijn belang in BAT tot 1980.

Vanaf de jaren zestig voerde het bedrijf een beleid van diversificatie. In 1973 werd de naam gewijzigd van Imperial Tobacco Company naar de Imperial Group vooral door een beleid van diversificatie naar andere activiteiten als restaurantketens en distributiebedrijven. In 1979 telde de groep zo’n 100.000 medewerkers en was, naast tabak, actief op het gebied van papier en verpakkingsmiddelen, voedingsmiddelen, distributie en handel.

In april 1986 werd Imperial Group overgenomen door het conglomeraat Hanson Trust voor £ 2,5 miljard. De hoge overnamesom leidde tot een aantal desinvesteringen van activiteiten anders dan tabak. Er werd gesneden in het aantal merknamen, verpakkingen en fabrieken werden gesloten. In oktober 1996 nam Hanson afscheid van Imperial en kreeg de laatste een beursnotering aan de London Stock Exchange.

Na de beursintroductie volgde een lange reeks van overnames. In 1997 werd Rizla overgenomen en het jaar erop werd van Douwe Egberts de tabaksactiviteiten gekocht waaronder Drum. In 2003 volgde een grote stap, het nam het vijfde tabaksbedrijf van de wereld over. Met het Duitse Reemtsma Cigarettenfabriken GmbH kreeg het de merken Peter Stuyvesant en West in handen. In 2007 kocht het Commonwealth Brands Inc., toen het op drie na grootste tabaksbedrijf in de Verenigde Staten voor US$ 1,9 miljard. In februari 2008 volgde de acquisitie van Altadis. Voor 12,6 miljard euro werden bekende merknamen als Fortuna, Gauloises en Gitanes aan de portefeuille toegevoegd.[2]

Op 15 juli 2014 kocht R.J. Reynolds de Lorillard Tobacco Company voor US$ 27,4 miljard. Om deze overname te betalen verkocht het de merken Kool, Winston, Salem en blu eCigs aan Imperial voor US$ 7,1 miljard.[3] In februari 2016 werd de naam gewijzigd in Imperial Brands om het groeiende belang van de andere activiteiten te reflecteren.

In 2018 nam een dochteronderneming, Imperial Brands Ventures, een belang in Oxford Cannabinoid Technologies, dat een vergunning heeft van de Britse overheid om medicijnen op basis van cannabis te ontwikkelen.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]