Imran Khan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Imran Khan
Imran Khan
Geboren 5 oktober 1952
Lahore
Politieke partij Pakistan Tehreek-e-Insaf
Premier van Pakistan
Huidige functie
Aangetreden 18 augustus 2018
Voorganger Nasirul Mulk
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Imran Ahmad Khan Niazi (Urdu: عمران خان نیازی; Lahore, 5 oktober 1952) is een Pakistaanse politicus en voormalig cricketspeler.

Sinds 18 augustus 2018 is hij premier van Pakistan. Tevens is hij de voorzitter van de partij Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). In de perioden 2002-2007 en 2013-2018 was Khan lid van de Nationale Assemblee van Pakistan, en opnieuw vanaf augustus 2018.

Khan speelde twee decennia lang internationaal cricket en ontwikkelde later filantropische projecten zoals het Shaukat Khanum Memorial Cancer Hospital & Research Centre en Namal College.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Khan speelde testcricket voor Pakistan van 1971 tot 1992 en was aanvoerder van zijn team toen Pakistan in maart 1992 voor het eerst de wereldbeker won. De andere finalist was Engeland en de wedstrijd werd gespeeld in Melbourne (Australië).

Khan studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Khan werd in november 2007 door Pakistaanse agenten gearresteerd en onder huisarrest geplaatst. Hij was een van de oppositieleiders tegen het bewind van generaal Pervez Musharraf. Khan trouwde op 16 mei 1995 met "socialite" Jemima Goldsmith. Ze kregen samen twee zoons alvorens ze in 2004 uit elkaar gingen.

Premierschap en buitenlandse politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 augustus 2018 behaalde Khan 176 parlementszetels en werd hij de 22ste premier van Pakistan, terwijl zijn tegenstander en oppositieleider Shehbaz Sharif bleef steken op 96 zetels. Khan werd beëdigd op 18 augustus. Hij zette onmiddellijk een herschikking aan de top van de nationale bureaucratie door, waaronder de benoeming van Sikandar Sultan Raja tot minister van Spoorwegen, van Rizwan Ahmed tot minister van Marine en van Sohail Mahmood tot minister van Buitenlandse Zaken. In militair opzicht was de benoeming van luitenant-generaal Asim Munir in de sleutelpositie van directeur-generaal van de inlichtingendiensten cruciaal.

Khan presenteerde zijn kabinet spoedig na zijn beëdiging en koos ervoor zelf het ministerie van Binnenlandse Zaken te leiden. Het merendeel van de leden van zijn kabinet waren eerder minister geweest tijdens het Pervez Musharraf-tijdperk en enkele dienden onder het kabinet van de Pakistaanse Volkspartij, dat het tijdperk Musharraf opvolgde. Khan verklaarde dat Pakistan, ondanks de moord op de Saoedisch-Amerikaanse journalist Jamal Khashoggi, voorrang moest geven aan goede relaties met Saoedi-Arabië vanwege de economische crisis.[1] Hij voegde daaraan toe dat de sancties, die de VS buurland Iran oplegde, ook Pakistan troffen. Ook zei hij dat "het laatste waaraan de moslimwereld behoefte heeft, is nog een conflict". De regering-Trump bewoog zich wel in die richting.

Khan geeft voorrang aan nauwe banden met China, bewerend dat hij "niet veel weet" over concentratiekampen voor Oeigoerse moslims in China. Hij sprak steun uit voor het Turkse offensief in 2019 in Noord-Syrië. Op 11 oktober zei Khan tegen de Turkse president Recep Erdoğan dat Pakistan de Turkse bezorgdheid over terrorisme volledig begreep.[2]

Eind september 2019 deed Khan in een CNN-interview met buitenlandverslaggever Christiane Amanpour een dringend beroep op de wereldgemeenschap om meer aandacht en betrokkenheid te tonen bij het zijns inziens snel escalerende Kasjmirconflict tussen Pakistan en India. "Een VN-resolutie voor bilateraal overleg is vruchteloos, omdat zijn tegenpool, de Indiase premier Narendra Modi vasthoudt aan zijn ideologie van Hindoe-suprematie".[3]

Autobiografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • A Journey Through the Land of the Tribal Pathans

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]