Indische Oceaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Indische Oceaan
De Indische Oceaan (Engels: Indian Ocean), met boven het Indisch Schiereiland, links Afrika, onder Antarctica en rechts Australië.
Oppervlakte 73.556.000 km²
Diepte (max.) 7.725 m
Diepte (gem.) 3.963 m
Foto's
Reliëfkaart van de Indische Oceaan
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Indische Oceaan is een oceaan tussen het oosten van Afrika, het zuidoosten en het zuiden van Azië, de archipel van Indonesië en Australië. Aan de zuidzijde gaat de oceaan over in de Zuidelijke Oceaan. De Indische Oceaan is qua grootte de derde oceaan ter wereld en dankt zijn naam aan het Indisch Schiereiland, dat geheel is omsloten door deze oceaan.[1]

Met een wateroppervlak van 73.556.000 km² beslaat deze oceaan ongeveer 20% van het totale wateroppervlak van de aarde. Hij heeft een gemiddelde diepte van 3.963 meter, het diepst gemeten punt is 7.725 meter.[2]

De Indische Oceaan heeft diverse zeestromen en een Indische Oceaan-gyre. De gyre zorgt ervoor dat plasticsoep in de Indische Oceaan ophoopt.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het noordelijkste gedeelte van de Indische Oceaan wordt door het Indisch Schiereiland in twee zeeën gesplitst: de Golf van Bengalen in het oosten en de Arabische Zee in het westen. De Golf van Bengalen wordt door de Andamanen en Nicobaren gescheiden van de Andamanse Zee, die langs de kust van Zuidoost-Azië ligt. Tussen het vasteland van Afrika en het eiland Madagaskar ligt de Straat Mozambique. De open baai ten zuiden van Australië wordt de Grote Australische Bocht genoemd.

Zeeën en zeestraten[bewerken | brontekst bewerken]

die tot de Indische Oceaan behoren zijn:

In 2000 is door de Internationale Hydrografische Organisatie de noordelijke grens van de Zuidelijke Oceaan vastgelegd op 60 graden zuiderbreedte. Dit is tevens de huidige zuidelijke grens van de Indische Oceaan.

Eilanden en eilandgroepen[bewerken | brontekst bewerken]

gelegen in of grenzend aan de Indische Oeaan zijn:

Voornaamste havens[bewerken | brontekst bewerken]

Afrika
Oceanië
Azië

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

De Indische Oceaan is een relatief warme oceaan. Hierdoor komt op de meeste plaatsen weinig plankton voor, dat normaal gesproken de voornaamste bouwsteen vormt voor ecosystemen in de oceanen. Vergeleken met andere oceanen heeft de Indische Oceaan daarom een kleine biodiversiteit.

Bedreiging[bewerken | brontekst bewerken]

Aangespoeld afval op het strand van Dar es Salaam, Tanzania

In de Indische Oceaan wordt onder andere gevist op garnalen en tonijn door vissers uit Rusland, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en andere landen. Vervuiling door plastic afval en olie vormt een andere bedreiging voor het leven in de oceaan. Deze vervuiling en gebrek aan voedsel vormen een ernstige bedreiging voor doejongs, zeehonden, walvissen en schildpadden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sanjeev Sanyal, The Ocean of Churn. How the Indian Ocean Shaped Human History, 2016. ISBN 0670087327
Op andere Wikimedia-projecten