Indische blauwrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Indische blauwrug
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Indische blauwrug
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Irenidae (Irena's)
Geslacht:Irena (Blauwruggen)
Soort
Irena puella
(Latham, 1790)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Indische blauwrug op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Indische blauwrug van opzij

De Indische blauwrug (Irena puella) is een middelgrote opvallend gekleurde zangvogel uit de familie irena's (Irenidae) die voorkomt in tropisch bos.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel is 21 tot 25 cm lang Het mannetje heeft een iriserend glanzende blauwe bovenkant, een zwarte onderkant en vleugels. De vrouwtjes en mannetjes in het eerste jaar zijn geheel dof blauw-groen.[2]

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De Indische blauwrug eet vruchten, nectar en sommige insecten. De roep is een vloeiende twee stemmige gloe-iet. Het is een opvallende en vaak luidruchtige bosvogel, die zich ophoudt in boomkronen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze irena broedt in tropisch zuidelijk Azië van de Himalaya, India en Sri Lanka tot de Filipijnen en Indonesië. De vogel wordt voornamelijk waargenomen in vochtig regenwoud in laagland en heuvelland tot een hoogte van 1500 m boven de zeespiegel.

De soort telt 5 ondersoorten:[3]

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel het een vogel is die meestal hoog in de boomkronen verblijft, wordt het nest gemaakt in dichte ondergroei nabij de bosbodem. Hierin legt het vrouwtje twee of drie eieren.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De Indische blauwrug heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Er is aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Daarom staat de Indische blauwrug als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]