Indische modderkruiper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Indische modderkruiper
Loaches-2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Cypriniformes (Karperachtigen)
Familie:Cobitidae (Modderkruipers)
Geslacht:Pangio
Soort
Pangio kuhlii
(Valenciennes, 1846)
Afbeeldingen Indische modderkruiper op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Indische modderkruiper op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen
Eigenschappen
Grootte vis 12 cm
Watertemperatuur 24-30 °C
pH 6-6,5
DH 0-4°
Minimum aquariumgrootte 100 cm
Portaal  Portaalicoon   Vissen

De Indische modderkruiper (Pangio kuhlii) is een tropische zoetwatervis die veel gehouden wordt in aquaria. Het dier heeft het uiterlijk van een slangetje, de vinnen zeer klein, soms zelfs nauwelijks zichtbaar. Alleen de borstvinnen en de staartvin zijn duidelijk te zien, maar ook klein in vergelijking met veel andere vissen. Het diertje is meestal niet langer dan 10 tot 12 centimeter, de kleur is geel/bruin of geel/zwart verticaal gestreept. Ook bestaan er varianten die geheel bruin zijn. De eitjes zijn lichtgroen en de jongen zijn zeer donker. Ze zijn volwassen als ze ongeveer 7 centimeter zijn en kunnen meer dan 10 jaar oud worden.

De vis is een echte bodembewoner, en is bijna altijd te zien terwijl hij tussen de plantenwortels op zoek is naar zijn voedsel, dat bestaat uit kleine kreeftachtigen, plantenresten en ander organisch afval. Afkomstig uit Zuidoost-Azië ligt de ideale watertemperatuur voor de modderkruiper rond de 25 graden Celsius.

De Indische modderkruiper als aquariumvis[bewerken]

De kweek is voor hobbyisten zeer moeilijk, omdat deze vis strenge eisen stelt aan de waterkwaliteit. Verder moet de aquariumhouder er rekening mee houden dat deze vis, vanwege de lichaamsbouw, heel gemakkelijk door waterslangen heen kan zwemmen, zoals de aanzuigslang voor het waterfilter.