Indonesisch-Surinaamse betrekkingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Indonesisch-Surinaamse betrekkingen
Vlag 1 - Vlag 2
Kaart met daarop Suriname en Indonesië

Indonesisch-Surinaamse betrekkingen verwijzen naar de huidige en historische betrekkingen tussen Indonesië en Suriname.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Javaanse Surinamers voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De historische banden tussen Indonesië en Suriname gaan terug tot 1890 toen de migratie van Indonesiërs (vooral Javanen) naar Suriname opkwam. Vanuit Nederlands-Indië reisden in deze tijd grote aantallen Javanen naar Suriname om de arbeidskrapte op te vangen op de plantages en in de landbouw. Begin 21e eeuw zijn ongeveer 70.000 Surinamers van Javaanse afkomst.

Diplomatieke banden[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1964 was er een Indonesisch consulaat-generaal aanwezig in Paramaribo.[1][2] De Indonesische regering gaf te kennen het consulaat direct bij de Surinaamse onafhankelijkheid te zullen verheffen tot Indonesische ambassade,[3] hetgeen ook in de praktijk gebeurde.[4] De ambassade van Suriname werd in 2002 geopend.[5]

Economie en handel[bewerken | brontekst bewerken]

Indonesië ziet Suriname als een strategische partner in de regio, als poort en handelsknooppunt om de Latijns-Amerikaanse markt te betreden. Het volume van de handel tussen beide landen was in 2012 bijna 9 miljoen USD, met voor Suriname een import van 7,1 miljoen dollar en export van 1,8 miljoen. Indonesië verkoopt textiel, meubels, kleding, huishoudelijke apparatuur, plastic apparatuur, schoenen, kookingrediënten en muziekinstrumenten aan Suriname.

Culturele uitwisseling[bewerken | brontekst bewerken]

Indonesië en Suriname hebben een gemeenschappelijke Javaanse cultuur. President Soeharto opende in 1995 het Javaanse culturele centrum Sana Budaya tijdens diens bezoek aan Suriname. Het centrum werd opgericht met financiële hulp van Indonesië.[6] De stadsgemeente Yogyakarta en het district Commewijne ondertekenden op 4 april 2011 een overeenkomst als partnerregio's.

Staatsbezoeken[bewerken | brontekst bewerken]

Presidentieel bezoek van Indonesië aan Suriname

Diplomatieke missies[bewerken | brontekst bewerken]