Informatiebeveiliger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Informatiebeveiligers zijn professionals die zich bezighouden met de beveiliging van informatie en de informatievoorziening. Dit kan zowel voor de eigen organisatie zijn als voor een derde. Verschillende functies in de informatiebeveiliging zijn Security Manager of Officer, Adviseur informatiebeveiliging, Beveiligingsarchitect, Informatiebeveiligingsfunctionaris (IBF ).

Informatiebeveiligers zijn grofweg in te delen in drie sub-specialismes, te weten:

 • technische georiënteerde Informatiebeveiligers
 • proces en business georiënteerde Informatiebeveiligers
 • en de combinatie van beide

Opleidingen[bewerken]

In Nederland worden onder meer de volgende opleidingen georganiseerd:

 • Het Expertisecentrum Informatica, Media en Communicatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft in samenwerking met het Platform voor Informatiebeveiliging ontwikkeld de Master of Risk control and Information Security. Deze toegepast wetenschappelijke (Professional-)Master start in oktober 2008.
 • De TIAS School for Business and Society organiseert in Eindhoven twee mastersopleidingen voor informatiebeveiligers: Master of Security in Information Technology (MSIT) en Master of Information Security Management (MISM). De eerste is een technisch georiënteerde opleiding, de tweede een management georiënteerde opleiding.
 • De Haagse Hogeschool organiseert in Zoetermeer op de Academie voor ICT&Media een bachelor opleiding Information Security Management (ISM) en daarnaast enkele minors Informatiebeveiliging en een minor Identity & access management.

Er zijn verschillende instituten die opleiden voor verschillende internationale certificeringen.

Internationale certificeringen[bewerken]

Internationaal zijn er voor informatiebeveiligers verschillende kwalificaties. In de regel zijn het Amerikaanse certificeringen, waarvan het kenmerk is dat het certificaat wordt verkregen:

 • als de kandidaat een (multiple choice) toetsexamen heeft afgelegd
 • als de kandidaat een aantoonbare praktijkervaring van meerdere jaren heeft
 • als de kandidaat aantoonbaar permanente educatie volgt.

Ander kenmerk is dat er voor dergelijke kwalificaties formeel geen opleiding nodig is.

CompTIA[bewerken]

Organiseert een basisopleiding en certificering voor informatiebeveiligers.

CISSP[bewerken]

Certified Information Systems Security Professional (CISSP) is een internationale kwalificatie voor security specialisten. Het certificaat wordt verstrekt door het Amerikaanse ISC(2) (ISC squared).

CISMP[bewerken]

Certificate in Information Security Management Principles (CISMP) is een internationale kwalificatie voor met name leidinggevenden en de voor beleid, regelgeving en strategie verantwoordelijke security professionals. Het certificaat wordt verstrekt door de British Computer Society (BCS).

CISM[bewerken]

Certified Information Security Manager (CISM) is een internationale kwalificatie voor leidinggevenden en eindverantwoordelijken voor informatiebeveiliging. Het certificaat wordt verstrekt door het Amerikaanse ISACA.

Organisaties in Nederland[bewerken]

In Nederland houden verschillende organisaties zich bezig met informatiebeveiliging.

 • Het Nederlandse Platform voor InformatieBeveiliging is een vereniging van security professionals. Het organiseert bijeenkomsten, werkgroepen en publiceert rapporten en het vakblad Informatiebeveiliging.
 • Vereniging Beveiligingsmanagers Nederland (VBN) binnen vereniging is een Vakgroep Informatiebeveiliging.
 • Het NGI heeft een afdeling beveiliging

Internationale organisaties[bewerken]

 • International Security Forum ISF
 • ISACA
 • (ISC)2

Externe links[bewerken]

Organisaties