Inge Lehmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Inge Lehmann (Osterbro, 13 mei 1888 - 21 februari 1993) was een Deense seismologe, bekend om haar baanbrekende onderzoek naar de interne structuur van de Aarde.

Lehmann was de dochter van de psycholoog Alfred Lehmann en groeide op onder de rook van Kopenhagen. Ze studeerde van 1907 tot 1920 wiskunde aan de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Cambridge. In 1925 werd ze assistente van de geodeet N. E. Nørlund. Deze was bezig met het opzetten van seismologische meetstations in Denemarken en Groenland. Lehmann raakte bij het project betrokken en begon zich in de seismologie te verdiepen, waarvoor ze onder anderen Beno Gutenberg in Darmstadt opzocht. In 1928 studeerde ze nogmaals af, nu in de seismologie. Ze kreeg daarna de leiding over de seismologische metingen van het Koninklijk Deens Geodetisch Instituut. Ze ging in 1953 met pensioen, maar bleef bezig met onderzoek, onder andere samen met Maurice Ewing en Frank Press.

Ontdekkingen[bewerken]

Inge Lehmann behoort tot de belangrijkste seismologen aller tijden. Ze is vooral bekend vanwege haar ontdekking van twee discontinuïteiten in de Aarde.

In 1936 bewees Lehmann aan de hand van haar seismologische metingen van S-golven dat de aardkern uit een vloeibare buitenkern en een vaste binnenkern bestaat. Tijdens haar latere werk ontdekte ze een andere discontinuïteit op 190 tot 250 km diepte in de aardmantel, die naar haar de Lehmanndiscontinuïteit genoemd wordt.

Erkenning[bewerken]

Voor haar werk ontving ze verschillende onderscheidingen, onder andere de Harry Oscar Wood Award (1960), de Emil-Wiechert-Medaille (1964), de gouden medaille van de Deens Academie van Wetenschappen (1965), de Tagea Brandt Award (1938 en 1967), de William Bowie medaille (1971) en de medaille van de Seismological Society of North America (1977). Ze ontving eredoctoraten van Columbia University (1964), en de Universiteit van Kopenhagen (1968).

Naar haar vernoemd zijn:

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]